REFRRER:path /

Konfliktinratkaisun osaaminen käyttöön

Katja Mabrouk
Kirjailija Elina Hirvonen oli yksi Turvattomuus-seminaarin alustajista. Hän kirjoittaa parhaillaan kirjaa rauhansovittelijana tunnetuksi tulleesta Hussein al-Taeesta.
Lauantaina kokoonnuttiin Kajaanissa ajankohtaisen ja tärkeän keskustelun äärelle, kun Kaukametsän Kouta-salissa pohdittiin turvattomuutta. Usean toimijan yhteistyöllä järjestetty seminaari pureutui niin turvattomuuden syihin kuin keinoihin, joilla sitä voisi lieventää.

Tilaisuudessa muistutettiin, että turvattomuuden tunnetta ei pystytä liennyttämään kovilla puheilla.

Tehokkain väylä turvallisuuden kokemisen lisäämiseen on se, että ihmisiä kuullaan aidosti ja ratkaisuja haetaan yhdessä. Tätä lähestymistapaa käytetään myös rauhanneuvotteluissa maailmalla.

Erilaiset mittaukset osoittavat, että suomalaisten turvattomuuden tunne ja turvallisuuden arvostus ovat kasvaneet viime vuosina. Turvallisuus nousee yhä useammin kärkipäähän, kun suomalaisilta kysytään mitä ominaisuuksia he asuinympäristöltään toivovat.

Suomalaisella yhteiskunnalla on nyt näytön paikka. Viimeaikaiset uutiset alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ovat nostaneet turvallisuuskeskustelun ennenäkemättömän vahvasti julkisuuteen. Oulun tapahtumista käytävä keskustelu ja sitä seuraavat toimenpiteet voivat joko lisätä turvattomuutta tai vähentää sitä.

Kaukametsän seminaarissa muistutettiinkin viisaasti, että kun lähdetään hakemaan ratkaisua tunteita kuohuttavaan ongelmaan, olisi ensin hyvä antaa tunnekuohun laantua. Vihaisina ja pelokkaina reagoimme yksioikoisesti, ja tuloksellisimmat ratkaisut väistävät meitä. Pitäisi myös tietää, mitä kaikkea on ongelman takana, jotta ratkaisut kohdistuisivat oikeisiin asioihin.

Suomi tunnetaan maailmalla arvostettuna konfliktinratkaisijana ja rauhanrakentajana. Olisiko tälle sovitteluosaamiselle nyt käyttöä kotimaassa, jotta turvallisuudentunteen kokema kolaus ei kasvaisi hallitsemattomiin mittoihin?

Turvattomuuden tunne on oiva kasvualusta ääriajattelulle ja väkivallalle. Tällainen kierre on syytä katkaista alkuunsa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti