REFRRER:path /

Kovin kasvu Kainuussa

Juha Neuvonen
Automyyjä Auvo Moilanen Kajaanin Autotalo Hartikaiselta tarkasti asiakkaalle lähtevää uutta autoa viime perjantaina.
Kainuu on noussut ykkössijalle autokaupan kasvuluvuissa. Kainuussa uusia henkilöautoja myytiin tammi- ja helmikuussa 15,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lähimmäksi Kainuuta suhteellisessa kasvussa ylsivät Pirkanmaa (11,1 prosenttia) ja Lappi (5,7 prosenttia). Koko maassa kasvu jäi vain runsaaseen kahteen prosenttiin.

Yllättäväksi Kainuun ykkössijan tekee se, että näillä kulmilla autokaupassa on ollut vuosia hiljaista ja kasvuluvut ovat olleet vaatimattomia. Kainuussa autokauppa laski yhtä mittaa viisi vuotta.


Myöskään suhdanteet eivät ole olleet tämän maakunnan puolella. Kainuu on taistellut vaikean työttömyyden kanssa. Transtechin lomautukset ja Talvivaaran konkurssi ovat ruokkineet epävarmuutta, joka on omiaan siirtämään isompia hankintoja tuonnemmaksi.

Kainuun autokaupan kasvua selitetään siirtymällä viime vuodelta, mutta toinen puoli totuutta on se, että autokauppa alkoi täällä elpyä jo viime vuonna. Kasvua vuodelle 2016 kirjattiin 4,3 prosenttia.

Ehkäpä kasvuluvuissa näkyy osaltaan se, että Kainuussa ei reagoida niin voimakkaasti ja nopeasti autokaupan kannalta kielteisiin asioihin kuin muualla. Ministeri Anne Bernerin veroaikeet herättivät kauhua suomalaisissa autokauppiaissa ja varmasti osa selittää myyntinsä laskua sittemmin perutuilla verotuksen suunnitelmilla.

Uskottavin selitys lienee kuitenkin Wetterin paikallispäällikön Ari Roivaisen suusta kuultu totuus, että Kainuuseen kasvu tulee jälkijunassa.

Muut maakunnat ovat rallatelleet autokaupan kasvulla jo useamman vuoden. Nyt on Kainuun vuoro juhlia.

Autokauppa on hyvä suhdannemittari. Se kertoo kenties parhaiten kuluttajien luottamuksesta oman taloutensa tulevaisuuteen. Pakettiautojen kaupasta voi päätellä myös pk-yritysten näkymiä.

Talouden suhdanteet ovat nyt Suomessa paremmassa asennossa kuin aikoihin. Ja niin ne ovat Kainuussakin.

Talvivaaran kaivos on vaihtunut Terrafameksi, jonka rahoitus on hoidettu vuosiksi eteenpäin. Transtechin lomautukset ovat vaihtuneet työvoimapulaksi. Nyt kainuulainen uskaltaa taas ostaa autoja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti