REFRRER:path /

Luontomatkailu ensin

Juha Neuvonen / arkisto
Hossan kansallispuiston taustajoukot haluavat pyhittää alueen rauhalliselle luontoturismille.
Hossan kansallispuistosta näyttää syntyvän kohtalainen riidanpoikanen jo ennen kuin puistoa on edes avattu.

Kansallispuiston vihkiäisiin on vielä muutama kuukausi aikaa, mutta epäselvyyttä on siitä, kuka puistossa saa metsästää ja kuka ei.

Metsästyksen rajoittaminen vain paikallisiin asukkaisiin on saanut metsästäjäliiton takajaloilleen. Metsästäjäliiton mielestä hallituksen esitys leikkaisi pois merkittävän osan Hossan lupametsästysalueen pohjoisosista ja se heikentäisi metsästysmahdollisuuksia alueella huomattavasti.


Metsästäjien kannalle on tullut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta, joka esittää, että luvanvarainen metsästysoikeus on säilytettävä myös muilla kuin paikkakuntalaisilla. Valiokunnassa SDP, vihreät ja vasemmistoliitto jättivät eriävän mielipiteen.

Hallituksen esitys metsästysoikeuden rajaamisesta perustuu Hossan uuteen statukseen. Poikkeuksia kuitenkin on. Metsästyslain mukaan pohjoisessa Suomessa paikalliset asukkaat saavat metsästää valtion mailla oman asuinkuntansa alueella. Näin on tarkoitus toimia jatkossa myös Hossassa.

Hossan kansallispuiston taustajoukkoja keskustelu metsästysoikeuksista ihmetyttää suuresti. Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen totesi (Kainuun Sanomat 20.3.) olevansa hyvin pettynyt metsästäjien irtiottoon. Häntä huolestuttaa se, millaisen maineen Hossan kansallispuisto saa ulkomaisten turistien silmissä, jos se on samaan aikaan aktiivisesti metsästysmaana.

Hossan kansallispuisto on hanke, joka tuo Ylä-Kainuuseen ja Koillismaalle uusia matkailijoita. Kasvu on turisteissa.

Viime vuonna Hossan alueelle myönnettiin ulkopaikkakuntalaisille 105 metsästyslupaa. Niiden arvo rahassa on 4 600 euroa. Luontomatkailijoiden tuottamaksi matkailutuloksi lasketaan lähes kolme miljoonaa euroa.

Hossassa turismi ajanee oikeutetusti metsästäjien intressien ohi, mutta samalla päätöksissä on turvattava se, että niin Suomussalmelta kuin muualtakin Pohjois-Suomesta löytyy riittävästi valtion maata metsästäjien käyttöön. Myös etelästä luvan kanssa tuleville.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti