REFRRER:path /

Luottamus ei horju

Johanna Välilä / arkisto
Yksi selkeä mittari kuluttajaluottamukselle on autokauppa, joka on kasvanut vilkkaasti Kainuussa koko vuoden.
Kuluttajien usko omaan ja valtakunnan kehitykseen on ollut myönteistä jo pitkään. Luottamusta mittaava indeksi oli lokakuussa 23,1 kun viiden vuoden keskiarvo on noin 16 ja pitkän ajan keskiarvo 12. Mitä korkeampi luku, sen luottavaisempia ihmiset ovat.

Luottamus talouteen on jatkanut kasvuaan yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Kuluttajienkin mielestä Suomella menee siis hyvin.

Tuloksia on helppo uskoa, sillä kuluttajat peilaavat näkemyksensä omista lähtökohdistaan. Myös työllisyystilanne on kohentunut Suomessa samaiset kaksi vuotta. Kun on tieto työstä, ihmiset voivat asettua aloilleen, hankkia asunnon, vaihtaa autoa ja niin edelleen.


Asuntokauppa on piristynyt Kainuussakin.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan Kainuussa on tehty tammi-syyskuun aikana melkein yhtä monta asuntokauppaa kuin koko viime vuonna yhteensä. Myös arvokkaammat, yli 200 000 euron asunnot käyvät välittäjien mukaan kaupaksi. Uutena ilmiönä myös nuoret parikymppiset ovat alkaneet ostaa asuntoja heti kun ovat saaneet vakituisen työpaikan.

Autokaupan piristymisestä Kainuussa on ollut puhetta pitkin vuotta.

Tammi-syyskuussa Kainuussa rekisteröitiin uusia autoja yli 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Autokaupan kasvu on tänä vuonna ollut Kainuussa vahvinta koko maassa. Tammi-syyskuun toiseksi parhaaseen kasvuun yltäneen Satakunnan parannus oli neljä prosenttia. Kuluttajien luottamusta mittaavan indeksin tulos realisoituu siis Kainuussa konkreettisesti: kotitaloudet uskaltavat tehdä isoja investointeja eli ostaa asuntoja ja autoja.

Talous on kuitenkin aina syklistä. Nousua seuraa lasku ja päinvastoin. Autokauppa kasvaa Kainuussa nyt, kun monilla paikoilla Suomessa kasvu on pysähtynyt. Täällä reaktio tulee viiveellä.

Rakentamisessa näkymät koetaan hyviksi, mutta myönnettyjen rakennuslupien määrä on alkanut jumia paikallaan – kasvettuaan myös kaksi vuotta putkeen. Kannattaa varautua siihen, että myönteisten talouslukujen seuraksi saadaan kielteisiäkin, ainakin toviksi aikaa.

Jätä kommentti