REFRRER:path /

Luottamus kaivoksiin palasi

Juha Neuvonen / arkisto
Kainuulaisilla kaivoksilla käy nyt kuhina. Sotkamo Silverin kaivosta ajetaan ylös maaliskuussa alkavaa tuotantoa varten.
Sotkamo Silverin tarina on hieno osoitus siitä, kuinka kovaa koeteltu usko kaivosteollisuuteen on palannut, niin yksityisiin kuin institutionaalisiin rahoittajiin. Kymmeniä vuosia puuhatun hopeakaivoksen rahoituskuviot olivat pitkällä jo tämän vuosikymmenen alussa, mutta Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodosta alkaneet vaikeudet sulkivat rahahanat tyystin. Tilannetta ei helpottanut se, että kymmenet tuhannet piensijoittajat polttivat rahansa Talvivaaran konkurssissa.

Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen niin Terrafamen operoimalla Talvivaaran kaivoksella kuin yleisestikin kaivosteollisuudessa. Silver sai viimeiset rahoitusneuvottelut kuntoon keväällä ja nyt Sotkamossa valmistaudutaan tuotannon aloittamiseen. Ensi vuoden maaliskuuta on odotettu liki 40 vuotta.

Sotkamo Silverin omistus on vahvasti kotimaisissa käsissä. Vaikka yhtiön kotipaikka on Ruotsissa ja sen osake on noteerattu Tukholman pörssissä, yhtiön on lähes 90-prosenttisesti suomalaisten omistama. Suurin omistaja on eläkeyhtiö Ilmarinen runsaan 9 prosentin osuudella. Ilmarinen kuului aikoinaan myös Talvivaaran suurimpiin omistajiin. Kaivosyhtiön taustalta löytyy myös muita instituutioita kuten Henki-Fennia, Taaleritehdas ja OP Henkivakuutus. Suomen Teollisuussijoitus on yhtiön neljänneksi suurin omistaja.

Ilahduttavasti yhtiö on saanut taakseen myös tuhansia piensijoittajia. Tämä kielii siitä, että myös tavalliset kotitaloudet uskaltavat jälleen sijoittaa kaivoksiin. Suhtautumista Silveriin helpottanee se, että prosessin ympäristöriskit ovat eri tasoa kuin aikoinaan Talvivaarassa. Hopeakaivoksella ei ole bioliuotuskasoja eikä prosessissa käsitellä happoja.

Sijoituskohteena Sotkamo Silver ei ainakaan vielä ole ollut kummoinen. Yhtiön osake on sivunoteerattu myös Helsingin pörssissä vuodesta 2012 alkaen. Osakkeen huippulukemat noteerattiin huhtikuussa 2013. Tuolloin osakkeesta maksettiin 2,09 euroa. Viime perjantaina osakkeella käytiin kauppaa 0,35 eurolla eli yli 80 prosenttia huippunoteerausta alemmalla hinnalla.

Osakesijoittaminen vaatii pitkää pinnaa ja kylmiä hermoja.

Myös tavalliset kotitaloudet uskaltavat jälleen sijoittaa kaivoksiin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti