REFRRER:path /

Maahanmuuttoa tarvitaan lisää

Antti Hyvärinen/arkisto
Esimerkiksi Transtechin on entistä vaikeampi rekrytoida ammattitaitoista kotimaista työvoimaa Otanmäen tehtaalle.
Maahanmuutto oli yksi tärkeimpiä vaaliteemoja Ruotsissa. Aihe korostui, kun nelisen viikkoa ennen vaaleja Göteborgissa ja muualla Ruotsissa poltettiin samanaikaisissa iskuissa lähes sata autoa. Autonpoltot kytkettiin maahanmuuton seurauksena syntyneeseen jengiväkivaltaan.

Vaaleja varten autonpoltot olivat selvä provokaatio, jolla oli tarkoitus kuumentaa tunteita ja ajaa eri osapuolia vastakkain.

Vuosien 2015-2016 pakolaisvirroista Ruotsi vastaanotti kokoonsa nähden todella suuren osan, moninkertaisesti suuremman kuin Suomi, vaikka meilläkin vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden luku kasvoi kymmenkertaiseksi normaalista tasosta, jolle nyt on palattu.

Suomessa monet ovat olleet ennustamassa, että myös meillä maahanmuutto nousee jopa tärkeimmäksi vaaliteemaksi. On ilmiselvää, että ainakin perussuomalaiset pyrkii ennen vaaleja luomaan erilaisia maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyviä uhkia ja vaaroja. Tämä taktiikka on purrut jo kahdesti, miksei sitten kolmannenkin kerran.

Suomen perussuomalaisten kannatus on nykyisin vain noin puolet ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten entisestä suosiosta. Puolueen hajoamisen tuloksena Jussi Halla-ahon johtama puolue muuttui vain kahden asian liikkeeksi: vastustetaan kaikenlaista maahanmuuttoa ja Euroopan unionia.

Pakolaisryntäys kyettiin meillä hoitamaan varsin hyvin – Otanmäen ryöstö ja tappo sekä Turun terrori-isku olivat kaksi pahaa epäonnistumista. Myös kansalaisyhteiskunta osoitti kykynsä ja voimansa järjestettäessä nopeasti turvapaikanhakijoille majoitus ja säälliset elinolot.

Maahanmuutto kuitenkin ansaitsee sijansa myös Suomen vaalikeskustelussa. Silloin kyse on kuitenkin työperäisen maahanmuuton voimakkaasta edistämisestä. Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat on myös tehokkaasti kotoutettava suomalaiseen yhteiskuntaan ja valmennettava työelämään.

Työvoimapulasta on nimittäin tullut Suomen talouskasvun pahin jarru.

Jopa sitä ajatellen pakolaisleireiltä valittavien kiintiöpakolaisten määrää voidaan tuntuvasti kasvattaa nykyisestä 750 henkilöstä vuosittain. Määrä on pakolaisten inhimilliseen hätään ja EU:n uuteen linjaukseen verrattuna hävettävän pieni.

Työvoimapulasta on tullut nopeasti Suomen talouskasvun pahin jarru.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti