REFRRER:path /

Maakunta on muutakin kuin identiteettikysymys

Antti Kärkkäinen / arkisto
Kainuun maakunta on muutakin kuin identiteettiasia. Monet rahavirrat kulkevat maakuntaliiton kautta esimerkiksi EU:sta Kainuun kehittämiseen.
Kainuun maakunnan käsite vakiintui käyttöön noin sata vuotta sitten. Ratkaisevaa oli, kun Kainuun Sanomat perustettiin ja lehden nimestä päätettiin. Sanomalehden nimen myötä Kainuu alkoi muotoutua myös maantieteelliseksi käsitteeksi.

Maakuntahenki on täällä ollut aina voimakas. Maakunnan rajat ovat olleet selvät ja stabiilit lukuun ottamatta Vaalan liittymistä osaksi Pohjois-Pohjanmaata, ja Kainuun kunnat ovat tehneet pitkään tiivistä yhteistyötä.

Sote- ja maakuntauudistuksen kariuduttua Kainuussa on noussut huoli siitä, mikä on maakunnan tulevaisuus. Sote-uudistusta yritetään saada aikaan taas seuraavalla hallituskaudella, mutta nykyiset maakunnat eivät välttämättä ole hallintouudistuksen pohjana.

Maakuntien määrä saattaa myös vähentyä, sillä eri puolueilla on erilaisia näkemyksiä niiden optimaalisesta määrästä. Esimerkiksi kokoomus ja vihreät ovat aiemmin väläytelleet määrää, joka on lähempänä kymmentä kuin nykyistä 18:aa. Sdp:n sote-malli rakentuu viime viikolla kariutuneen uudistuksen mukaisesti 18 järjestäjäalueen varaan, ja myös vihreät kertoi eilen torstaina, että 18 alueella voidaan lähteä liikkeelle.

Maakunnalla on muutakin merkitystä kuin identiteetti, ja siksi Kainuun maakunnan tulevaisuus on tärkeä kysymys. Monet rahavirrat kulkevat maakuntaliittojen kautta EU:sta alueiden kehittämiseen. Jos näiden rahojen suuntaamisesta päätetään kaukana Kainuusta, ohjautuuko niitä yhä Kainuuseen?

Pilviä voi kertyä myös pienten maakuntien koulutustarjonnan ylle. Nyt maassa on voimassa linjaus, että jokaisessa maakunnassa säilyy korkeakoulu. Entä jos maakuntien määrä vähenee? Voiko se vaikuttaa esimerkiksi ammattikorkeakoulujen määrään?

Jos maakuntia on tulevaisuudessa nykyistä vähemmän, on Kainuun syytä puntaroida tarkoin yhteistyönsä suunta. Onko Oulu ainoa oikea, vai onko se yhteistyösuuntana oikeastaan vain tervakauden jäänne?

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti