REFRRER:path /

Mielenkiintoinen aluevaltaus Transtechilta

Markus Pirttijoki / arkisto
Transtechin liikennöintisopimus voisi tehdä Kainuusta koulutuskeskuksen sellaisille operaattoreille, joilta vaaditaan osaamista ja kokemusta arktisista olosuhteista.
Škoda Transtech ilmoitti alkuviikosta olevansa kiinnostunut toimimaan Tampereella raitiovaunukaluston toimittamisen ohella myös niiden liikennöijänä. Yhteensä kilpailutukseen liikennöinnistä osallistui kuusi tahoa Suomesta ja Ruotsista.

Mukana on Tukholmassa toimiva Ab Stockholms Spårvägar, brittiläiseen konserniin kuuluva tytäryhtiö Go Ahead Finland, Länsilinjat, VR-Yhtymä ja Väinö Paunu.

Äkkiseltään raitiovaunujen valmistaminen ja kuljettaminen eivät kuulosta sellaisilta toiminnoilta, joilla on liiketoiminnallista kytkyä keskenään.

Transtechin näkökulmasta kyse on kuitenkin kokonaisvaltaisesta avaimen käteen -periaatteesta. Liikennöinti on osa kokonaispakettia, johon kuuluu laitteiston suunnittelu, valmistus, operointi ja huolto.

Näin ajateltuna paketointi on looginen. Toinen kysymys on sitten se, millä eväillä kalustovalmistaja pystyy kilpailemaan operaattorina sellaisten toimijoiden kanssa, joille se on ydinliiketoimintaa ja siten kustannuksiltaan viimeisen päälle hiottua.

Toivoa sopii, että Transtech menestyy liikennöinnin kilpailutuksessa, koska se avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia uusille liiketoimille myös Kainuussa.

Jos Transtechin tehtäväksi tulisi palkata ja kouluttaa Tampereelle tarvittavat 70-80 kuljettajaa, heidän kouluttaminen kannattaisi toteuttaa Kainuussa sijaitsevalla Otanmäen tehtaalla, jossa on tarkoitukseen sopiva testirata.

Kajaanin Ammattikorkeakoulun kanssa yhtiö voisi kehittää tarvittavat simulaatio-olosuhteet aidon oppimiskokemuksen täydentämiseksi.

Jos tällainen löisi läpi, Kainuusta voisi rakentaa laajemminkin koulutuskeskuksen sellaisille julkisen liikenteen operaattoreille, joiden toiminta-alue sijaitsee arktisilla alueilla. Lumesta, jäästä ja sohjosta ei Kainuussa tule pulaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti