REFRRER:path /

Muista lasta tänään(kin)

Jouko Hänninen / arkisto
YK:n lapsen oikeuksien julistus kehottaa järjestämään puitteet onnelliseen lapsuuteen kaikille alle 18-vuotiaille.
Tänään maanantaina 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä lasten päivää. Lasten yhtäläisiin oikeuksiin kiinnitettiin maailmalla huomiota vuonna 1954, jolloin YK:n yleiskokous suositteli kaikille maille merkkipäivän viettämistä.

Ajankohdaksi valikoitui 20.11. sen kunniaksi, että tuona päivänä vuonna 1959 YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen.

Lapsen oikeuksien julistuksen tarkoituksena on taata kaikille alle 18-vuotiaille onnellinen lapsuus. Sillä kehotetaan valtioita järjestämään lapselle edellytykset normaaliin kehitykseen vapaissa ja ihmisarvon mukaisissa oloissa.


Julistuksessa mainitaan myös oikeus koulutukseen, sosiaaliturvaan ja syrjinnältä suojeluun.

Suomen oloissa julistuksen sisältö kuulostaa lapsellisen itsestään selvältä, mutta valitettavasti näin ei ole joka paikassa.

Kolme miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kuolee nälkään vuosittain. Se on enemmän kuin puolet Suomen väestöstä. Maailmalla on noin 150 miljoonaa lapsityöläistä ja lapsisotilaitakin 300 000.

Meillä Suomessa kotinsa ulkopuolelle sijoitettuna oli vuonna 2015 lähes 20 000 lasta. Suomalaisista lapsista yli puolet ei tiedä heillä olevan erityisiä oikeuksia.

Vaikka ylivoimainen enemmistö suomalaisista ymmärtää lasten oikeudet ja pystyy tarjoamaan näille rakkautta, valitettavasti kaikille lapsille ei tässä ajassa käy hyvin.

Törmäämme tilanteisiin, jotka pakottavat kysymään, miksi lapsi joutuu henkilökohtaisten ongelmien tai perheriitojen viattomaksi välikappaleeksi? Miksi viha puretaan lapseen, jolla ei ole siihen osaa eikä arpaa?

Miksi koulukiusattu ampuu nuorempia koululaisia? Miksi äiti ajaa päin bussia lapset takapenkillään? Miksi isä puukottaa lapsensa hengiltä päiväkodin pihalla?

Kaupallista merkkipäivää lapsilla ei ole kuten on äideillä ja isillä. Mutta voisiko olla edes jonkinlainen juhlahetki?

Rahaa se ei vaadi eikä aamiaista sänkyyn. Halaus, iltasatu tai puhelu sukulaislapselle riittää vallan hyvin. Kun lastaan rakastaa, hän saa mallin rakastaa aikanaan omia lapsiaan.

Jätä kommentti