REFRRER:path /

Murhayritys nostaa Putinia

Gerry Penny/epa
Poliisitutkimukset Salisburyssa ovat jatkuneet herkeämättä vnäläisen kaksoisagentin murhayrityksen jälkeen.
Yritys murhata hermomyrkyllä Venäjän sotilastiedustelun entinen tiedustelu-upseeri Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Britannian Salisburyssa herättää paljon kysymyksiä.

Tapaus muistuttaa Venäjän turvallisuuspalveluksesta Britanniaan loikanneen Aleksandr Litvinenkon murhaa Lontoossa 2006.

Silloin poloniumilla tehtyyn murhaan syyllisiksi on brittiläisessä tutkinnassa vastaansanomattomasti osoitettu entinen KGB-agentti Andrei Lugovoi yhdessä Dmitri Kovtunin kanssa. Parivaljakko nimittäin jätti polonium-jälkiä kaikkialle missä liikkui, yhdessä ja erikseen.

Venäjällä Lugovoista on leivottu kansallissankari ja kansanedustaja, jolle Putin antoi 2015 kunniamerkin kiitokseksi isänmaan hyväksi tehdyistä palveluksista.

Brittituomari on johtopäätöksenään myös esittänyt, että viime kädessä presidentti Vladimir Putinin täytyy olla Litvinenkon murhamääräyksen antajana.

Tapaus on häirinnyt Britannian ja Venäjän välejä alusta alkaen ja uusi murha todennäköisesti hidastaa viime aikoina heränneitä lämmittelyjä.

Skripal tuomittiin 2006 vakoilusta Britannian hyväksi Venäjälle, mutta hän pääsi vankien vaihdossa 2010 Britanniaan, mistä sai turvapaikan. Siitä lähtien hänen kerrotaan eläneen alituisessa pelossa.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan Skripal oli 100 000 dollarin korvausta vastaan paljastanut venäläisagentteja Euroopasta Britannian tiedustelulle.

Mediassa on esitetty epäilys, että Skripalin Venäjällä asunut tytär olisi tietämättään tuonut hermomyrkyn lahjojensa mukana.

Järjestipä Venäjä itse tai jotkut muut Skripalin murhayrityksen tai ei, ajankohta juuri ennen presidentinvaaleja on tärkeä.

Jo pelkkä huhu tai epäilys Putinista Skripalin murhayrityksen takana vain nostaa hänen suosiotaan. Venäläiset rakastavat kovanaamaansa.

Epäilemättä useimpien venäläisten mielestä luopioagentti sai vain ansionsa mukaan. Valitetaan vain sitä, ettei yritys heti onnistunut.

Poliittiset murhat ovat tuttuja Venäjältä. Kriittisiä toimittajia ja poliitikkoja on hoidettu pois päiviltä useasti käyttämällä palkkamurhaajia. Tilaajat ovat jääneet pimentoon.

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhasta tuomittiin viime heinäkuussa viisi tšetšeeniä, joista päätekijä oli toiminut Tšetšenian Sever-poliisipataljoonan varakomentajana. Nemtsov ammuttiin Moskovassa kolme vuotta sitten helmikuussa. Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on viime kädessä Sever-pataljoonan ylipäällikkö ja hän tunsi henkilökohtaisesti pääsyyllisen.

Useimpien venäläisten mielestä luopioagentti sai ansionsa mukaan.

Valitetaan vain sitä, ettei yritys heti onnistunut.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti