REFRRER:path /

Musta jää yllätti

Kainuun Sanomat / arkisto
Suomessa otetaan loppuviikosta käyttöön talvinopeusrajoitukset. Pelkästään niiden ansiosta säästyy Liikenneviraston mukaan kahdeksan ihmishenkeä vuodessa.
Tänä vuonna ensilumi ei yllättänyt autoilijoita. Sen teki pakkanen. Viikonlopun ja maanantaiaamun aikana raportoitiin useista vakavista onnettomuuksista. Ajokeli heikkeni jo perjantaina Etelä-Suomessa, ja liukkaus aiheutti kahdeksan auton ketjukolarin Lempäälässä.

Nuoren miehen hengen vaatinut onnettomuus tapahtui sunnuntai-iltana Lappeenrannassa, kun miehen ohjaama auto suistui vastaantulevien kaistalle jäisellä tiellä.

Suonenjoella naiskuljettajan ohjaama auto suistui ohitustilanteen jälkeen ojaan ja pyöri useita kertoja ympäri. Tässä tapauksessa onneksi vältyttiin vakavilta vahingoilta. Tienpinta oli liukas eivätkä edes autossa olleet nastarenkaat estäneet suistumista ojaan.


Lievempiä peltikolareita tapahtui siellä täällä.

Sanomattakin on selvää, että muuttuneet olosuhteet täytyy huomioida ratin ja penkin välissä. Kesärenkaat on pikimmiten vaihdettava kitka- ja nastarenkaisiin. Ajonopeudet on mitoitettava vallitsevaan keliin sopivaksi. Nopeusrajoitusta hiljempaakin voi ajaa. Turvavälejä kannattaa noudattaa ja voimakkaita ohjausliikkeitä välttää.

Musta jää on kavala vaara etenkin kosteilla paikoilla kuten notkelmissa ja siltojen kohdalla. Mutkiin on syytä tulla normaalia hitaammin. Ohituksia on parasta välttää.

Talvinopeudet otetaan Suomessa käyttöön tämän viikon lopulla. Moottoriteillä nopeudet putoavat 100:aan ja suurimmassa osassa maanteitä 80 kilometriin tunnissa.

Talvirenkaiden käyttöä koskeva lainsäädäntö on kaikkine poikkeuksineen omituinen. Talvirenkaita eli nasta- tai kitkarenkaita on käytettävä Suomessa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Niitä voidaan kuitenkin käyttää myös jos marraskuun alusta aina maaliskuun loppuun saakka. Tai jos keli vaatii, jo aiemmin ja vieläkin myöhempään.

Laki ei siis ykskantaan sano, milloin talvirenkaat voi laittaa alle ja pois. Tähän on saatava selkeyttä.

Monelle autoilijalle nopeusrajoitus on vakionopeus ja renkaat vaihdetaan vasta, kun on pakko.

Vaikka sitten henkensä uhalla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti