REFRRER:path /

Myykö Kainuu yösijaa liian halvalla?

Jukka Keränen/arkisto
Tässäkö Kainuun matkailun ongelma? Liian monella on oma peti ja usein omat eväätkin mukana.
Heinäkuun matkailutilastot kertoivat myönteisiä tietoja Kainuun ja erityisesti Vuokatin matkailun kehityksestä tänä vuonna. Toisin kuin muualla maassa, ulkomaalaisten matkat Kainuuseen ovat lisääntyneet tuntuvasti vielä tämän vuoden aikana. (KS 13.9.)

Erityisesti kiinalaisten matkojen kasvu on ripeässä kasvussa. Kiinalaisten osuus Kainuussa vuosittain vierailevista ulkomaalaisista noussee vuoden loppuun mennessä suurimmaksi, ohi venäläisten.

Myös eurooppalaisten matkat Kainuuseen ovat lisääntyneet tuntuvasti. Myönteinen kehitys on määrätietoisen ulkomaan markkinoinnin ansiota.

Kainuun matkailu elää kuitenkin valtaosin kotimaisista kävijöistä. Heidän osuutensa nousee yöpymisillä mitattuna lähes 90 prosenttiin.

Kainuun matkailussa Sotkamo on edelleen ylivoimainen, sillä likimain kolme neljäsosaa kävijöistä yöpyi Sotkamossa. Hossan matkailu on kuitenkin kansallispuiston kävijämäärien mukaan ollut reippaassa kasvussa.

Kainuu nousee Suomen maakuntien joukossa kolmanneksi Lapin ja Ahvenanmaan jälkeen, kun majoituspaikoissa yöpyjien määrä suhteutetaan maakunnan asukaslukuun. Ahvenanmaakaan ei enää ole paljon edellä Kainuuta.

Kun Lappi saa tällaisessa vertailussa suhteellisen arvon 10, Ahvenanmaa saa arvon 9 ja Kainuu arvon 8. Mikään muu maakunta ei nouse lähellekään kärkikolmikkoa – neljäntenä on Etelä-Karjala arvolla 3.

Yöpymisten perusteella Kainuun pitäisi siis olla maan vahvimpia matkailumaakuntia.

Matkailijavirrat eivät kuitenkaan Kainuussa realisoidu rahallisena tuotoksena, arvonlisäyksenä tai maksettuina palkkoina läheskään samassa mitassa kuin Ahvenanmaalla ja Lapissa, jotka ovat maakuntien kärjessä myös verrattaessa majoitus- ja ravitsemistoiminnan euroja asukaslukuun.

Kainuu oli vuonna 2015 Tilastokeskuksen lukujen mukaan tässä vertailussa maakuntien hännänhuippujen joukossa.

Mikä on ristiriidan takana? Osasyynä on selvästi se, että Kainuussa majoitustilaa myydään halvemmalla kuin muualla.

Matkailijavirrat eivät Kainuussa realisoidu rahaksi samalla tavoin kuin Ahvenanmaalla ja Lapissa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti