REFRRER:path /

Nöyrä paluu kolmikantaan

Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia
Työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo julkistivat oman esityksensä työmarkkinajärjestöille torstai-iltana.
Suomalainen sananlaskujen ja sanontojen perinne tarjoaa hyviä opetuksia myös työmarkkinakiistoihin. Parempi laiha sopu kuin lihava riita ja Viisaampi väistää lienevät sopivia lukkiutuneen työmarkkinakiistan ratkaisun taustaksi.

Hallituksen ja palkansaajaliikkeen välille oli syntynyt suhteellisen pienestä asiasta konflikti, joka uhkasi raunioittaa yhteisen kilpailukykysopimuksen saavutukset. Kun hallitus sai vastaansa myös vasemmisto-opposition, jyrkkä vastakkainasettelu uhkasi turmella myös yhteistyön edellytyksiä seuraavalta hallituskaudelta.

Loppujen lopuksi Sipilän jääräpäiseksi haukuttu hallitus ehti ensin tekemään nelikohtaisen tarjouksensa, jonka palkansaajien keskusjärjestöt jo hyväksyivät, jos pääsevät mukaan kirjoittamaan uuden lainsäädännön perustelutekstiä.

Mahdollisen ratkaisun avain löytyi siitä, ettei työnantajia enää asetettaisi kahteen luokkaan niiden tarkan henkilöstömäärän mukaan. Silti irtisanomisen ”syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan”.

Tämä muotoilu tunnustaa sen ilmeisen tosiseikan, että työhön ottaminen ja irtisanominen merkitsevät pienelle yritykselle aina paljon enemmän kuin suurelle.

Ratkaisussa myös työntekijästä itsestään johtuvasta syystä irtisanotun karenssiaika lyhenee kolmesta kuukaudesta kahteen yrityksen koosta riippumatta.

Ay-liikkeen tuomitseman aktiivimallin ongelmat korjataan yhdessä: aktiivisuus pitää voida osoittaa nykyistä helpommin, jotta säästyy työttömyyspäivärahan leikkaukselta. Aktiivimalli kakkosta valmistellaan myös yhdessä.

Jos hallituksen aikeena oli rajoittaa työmarkkinajärjestöjen vaikutusvaltaa oman alansa lainsäädäntöön, tästä päämäärästä se joutui luopumaan. Tämän kiistan jälkeen ay-liikkeen merkitys tuskin vähenee, saattaapa jopa hieman vahvistuakin.

Tämä nähdään, kun seuraava hallitus aloittaa laajan sosiaaliturvajärjestelmän uudistuksen. Edellisellä kerralla, kymmenisen vuotta sitten se kariutui nimenomaan työmarkkinajärjestöjen vastustukseen.

Tämän kiistan jälkeen ay-liikkeen merkitys tuskin vähenee, saattaapa jopa hieman vahvistuakin.

Jätä kommentti