REFRRER:path /

Nyt tarvitaan faktaa pöytään leikkauksista

Eila Kilpeläinen / arkisto
Pohjoisen erva-alueen osuustoimintamallin työnjaosta kehkeytyi joulun välipäiville kuuma puheenaihe.
Uutinen rintasyöpäleikkausten mahdollisesta loppumisesta Kainuun keskussairaalassa tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Tällaisen esityksen pitää sisällään Pohjois-Suomen sairaanhoidon erityisvastuu- eli erva-alueelle suunniteltu osuustoimintamalli.

On käsittämätöntä, että mallin yksityiskohdat työnjaosta ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta niistä ei ole hiiskuttu julkisuuteen mitään.

Osuustoimintamalli sinänsä on oikealla tiellä siinä, että se pyrkii varmistamaan keskussairaaloille joitakin erikoissairaanhoidon toimia vähäväkisilläkin alueilla ja kovassa taloudellisessa säästöpaineessa. Kiistämätön fakta on, ettei kaikissa pohjoisen Suomen sairaaloissa voi tehdä kaikkea.

Kainuussa on nähty tärkeänä synnytyssairaalan jatkuminen. Siitä käytiinkin aikanaan melkoinen poliittinen vääntö, ja synnytyksiin saatiin lopulta määräaikainen lupa.

Osuustoimintamallin periaate on, että jokainen keskussairaala luopuu jostakin että saa säilyttää jotakin muuta. Mallia valmistelevan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Ilkka Luoman mukaan Kainuulle luontuisivat lonkan ja polven tekonivelleikkaukset sekä selkäleikkaukset (KS 28.12.).

Rintasyöpäleikkausten loppumiseen liittyy se riski, että myös synnytysten jatko tulisi uhanalaiseksi. Molemmissa tarvitaan myös gynekologien osaamista.

Jos Kainuussa loppuisivat sekä rintasyöpäleikkaukset että sen mukana synnytykset, niin siinä vaiheessa sopii viimeistään kysyä, onko osuuskuntamallin työnjako tasapainoinen?

Kokonaisuuden arvioimiseksi on välttämätöntä lyödä faktat pöytään: mikä on työnjako? Kuka luopuu mistäkin ja mitä kukin saa pitää? Nyt viimeistään soten luottamus- ja virkamiesjohdon on avattava mallin konkreettisia esityksiä julkisuuteen.

Muuten herää epäilys, että kainuulaista edunvalvontaa viedään kuin pässiä narusta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti