REFRRER:path /

Oma sote ja sairaala, vaikka yksityistettynä

Meri-Lapin päättäjien ja asukkaiden huolia on helppo ymmärtää Kainuussa. Ilman maakuntaa Kainuukin voisi olla yksityistämässä sotea ja sairaalaa.

Meri-Lapin kuntien ja Mehiläisen yhteisyritys hoitaa tuoreen sopimuksen mukaan alueen sote-palvelut 15 vuoden ajan.

Ratkaisu on nähtävä Kemi–Tornio-alueen kunnallispäättäjien viimeisenä keinona turvata asukkaille myös erikoissairaanhoidon palvelut jokseenkin nykyisessä laajuudessa.

Sote-uudistus uhkaisi siirtää leikkauksia ja aikanaan luultavasti myös synnytykset Rovaniemelle ja Ouluun.

Vastaava pelko on yhteinen monille muillekin pienemmille sairaaloille. Sote-uudistuksen päämääränä on ollut keskittää hoitoja ja leikkauksia suurempiin yksiköihin ja sairaaloihin.

Myös moni kunta pohtii ja on jo toteuttamassa yksityistämishankkeita turvatakseen omat palvelunsa.

Terveysfirmat ovat nyt yllättävänkin innokkaasti tekemässä sote-tarjouksiaan. Yllättävästi sikäli, ettei niiden uskottu olevan kiinnostuneita sote-bisneksestä pienissä kunnissa.

Kainuussa Puolanka rakensi uuden terveyskeskuksen ja ulkoisti sotensa Attendolle. Kunnassa pelättiin, että Kainuun maakunnallisessa sotessa sen palvelut heikentyvät. Eli sama pelko kuin nyt laajemmassa mitassa Meri-Lapissa.

Meri-Lapin päättäjien ja asukkaiden huolia on helppo ymmärtää Kainuussa.

Jos monien tavoite vain 12 maakunnan perustamisesta olisi mennyt läpi, tällaisia yksityistämisratkaisuja olisi nyt vireillä muuallakin.

Ilman omaa maakuntaa Kainuu luultavasti kilpailuttaisi paraikaa isoja lääkärifirmoja samanlaisesta ratkaisusta kuin Meri-Lapissa. Kainuun etuna tässä olisi paraikaa rakennettava uusi sairaala.

Myös Kainuu on kamppaillut synnytysten ja leikkaustoiminnan jatkumisen puolesta.

Uuden sairaalahankkeen ohella tässä on auttanut se, että Kainuusta on tulossa oma maakunta, jolle soten järjestämisvastuu lankeaa. Myös sen tunnustaminen, että etäisyyksillä on merkitystä hoitoon pääsyssä, on ymmärretty.

Monet haikailevat yhä paluuta 12 maakunnan malliin. Vain keskusta pitää 18 maakuntaa ”kiveenhakattuna”.

Viimeksi aluekehityksen ja -tieteen asiantuntijat Timo Aro ja Hannu Katajamäki esittivät Helsingin Sanomien Vieraskynässään sen pohtimista, voisiko maakuntauudistuksen jälkeisiä maakuntia olla vähemmän kuin 18. (HS 13.11.)

Vihreiden Touko Aalto pitää 18 maakunnan mallia vain väliaikaisena. Vihreät tulevat ajamaan maakuntien karsintaa, jos pääsevät vaalien jälkeen hallitukseen. Kokoomus tuskin panee hanttiin, sillä senkin tavoitteena oli aluksi 12 maakunnan malli. Ilmeisesti myös demareille 12 maakuntaa sopisi mainiosti.

12 maakunnan mallia ajavat eivät juuri piittaa etäisyyksistä. Niillähän ei ole heidän omilla vaikutusalueillaan sanottavaa pituutta eikä merkitystä.

Silti samat vaikuttajat saattavat hyvin vaatia maakuntien määrän karsimista mutta puolustaa omaa synnytyssairaalaansa, vaikka välimatkat ovat murto-osia verrattuna Lappiin tai Kainuuseen.

Kemistä ja Torniosta on matkaa Rovaniemelle tai Ouluun ”vain” reilut 110–120 kilometriä. Silti Meri-Lapin kuntien päätöstä perustellaan myös sillä, että erikoissairaanhoitoa on saatava riittävän lähellä.

Kajaanista on matkaa Ouluun yli 180 kilometriä ja Kuopioon 170 kilometriä. Suomussalmen ja Kuhmon periltä vielä paljon enemmän.

Meri-Lapin ratkaisua ei olisi syntynyt ilman sosialidemokraattien ääniä. Eduskunnassa demarit arvostelevat sote-uudistusta nimenomaan yksityistämishankkeena. Kemissä demarit yksityistivät koko julkisen soten ja kokonaisen sairaalan.

Demarit arvostelevat

sote-uudistusta

yksityistämishankkeena.

Kemissä demarit olivat

valmiit yksityistämään

koko soten ja sairaalan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti