REFRRER:path /

Ota avaimet pois tai ilmoita poliisille

Liian moni sallii sukulaisten tai läheisten kännissä ajamisen. #rohkee-kampanja vetoaa nuoriin, joita kuolee humalassa eniten.

Youtube
#rohkee-kampanja pyrkii pysäyttämään nuoret rattijuopot jo ennen ajoa.
Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan melkein joka viides vastaajista ei todennäköisesti tai varmasti ilmoittaisi poliisille, jos läheinen tai hyvä tuttava lähtisi juopuneena ajamaan autoa. Joka kymmenes ei osaa sanoa, mitä tekisi.

Varmasti tai todennäköisesti ilmoituksen läheisen tai tuttavan rattijuopumuksesta tekisi kolme neljästä vastaajasta.

Valmius ilmoittamiseen nousee vahvasti, jos rattiin on mennyt tuntematon henkilö. Silloin yli puolet tekisi varmasti ilmoituksen. Varmasti tai todennäköisesti tuntemattoman rattijuopumuksesta tekisi 90 prosenttia vastaajista.

Suomalaiset ovat

periaatteessa vahvasti rattijuopumusta tai huumeajelua vastaan. Käytännössä asian laita ei enää ole yhtä selvää. Oman suvun tai ystävien törttöilyyn suhtaudutaan sallivammin.

Jos asiaa ajattelee pidemmälle, mahdollisuutta estää ystävän tai sukulaisen aiheuttama onnettomuus ei kenenkään pitäisi jättää käyttämättä. Moniko on jäänyt iäkseen miettimään, olisiko voinut estää pahan onnettomuuden, mahdollisesti läheisensä tai ystävänsä kuoleman?

Viimeisen kolmen vuoden aikana rattijoupumisonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin 53 ja loukkaantunut lähes 600 henkilöä vuosittain. Kuolleista lähes kaksi kolmesta menehtyi ulosajoissa ja lähes kolmannes kohtaamisonnettomuuksissa. Loukkaantumisista lähes kolme neljästä tapahtui ulosajoissa ja joka kymmenes kohtaamisonnettomuuksissa.

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on onneksi vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Silti jokainen uhri on liikaa.

Erityisen tärkeätä on nuorten kuljettajien rattijuopumusten ja onnettomuuksien ehkäisy. Kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes oli nuorimpia eli alle 25-vuotiaita.

Menehtyneistä yli 70 prosenttia on juopuneita kuljettajia, viidesosa juopuneen matkustajia ja melkein joka kymmenes sivullisia.

Liikenneturvan, Trafin, poliisin, #rohkee -kampanja on vuodesta 2015 saakka havahduttavasti vedonnut nuoriin, jotta he rohkeasti estäisivät kaverinsa kännissä ajamisen. Tv:stäkin tuttua lyhytelokuvaa on katsottu Youtubessa tähän mennessä noin 120 200 kertaa.

Ota avaimet pois, jottei sattuisi kauheita, filmi opettaa.

#rohkee’ssa ovat mukana Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto.

Tällaista konkreettisestikin pysäyttävää valistusta kannattaa jatkaa ja lisätä.

Rattijuoppojen määrä liikennevirrassa on viime vuosina pysynyt samana ja ainakin hieman maistelleiden kuljettajien määrä on jopa noussut hieman kolmena vuotena peräkkäin.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna noin 17 400 rattijuopumustapausta.

Määrä on onneksi vähentynyt kymmenessä vuodessa, sillä vuonna 2007 rattijuopumuksia rekisteröitiin jopa noin 10 000 enemmän.

Rattijuopumusten määrä laski tuosta huippuvuodesta kuuden vuoden ajan melkein yhtäjaksoisesti, mutta lasku tasaantui vuonna 2014.

Jätä kommentti