REFRRER:path /

Pääministeriksi tarjolla kolme puoluejohtajaa

Ensi kevään eduskuntavaaleihin on sunnuntaina 200 päivää. Syksystä alkaen julkaistavia kannatusmittauksia seurataan ja arvioidaan tästedes vakavasti.

Politiikan turbulenttisina aikoina merkittäviä kannatuksen muutoksia voi tapahtua vielä puolenkin vuoden aikana. Tämä on nähty monesti.

Ylen äskeisen mittauksen perusteella kolmen suurimman puolueen järjestys eduskuntavaaleissa voi olla mikä tahansa. Sdp:n ja keskustan välillä on nyt eroa vain 2,5 prosenttiyksikköä, kokoomus siinä välissä.

Pääministerikilpa on siis yhä täysin auki.

Välillä näytti siltä, että hätäisimmät olivat jo nimittämässä Antti Rinteen seuraavaksi pääministeriksi.

Kokoomuksen Petterei Orpo ja keskustan Juha Sipilä ovat kuitenkin aivan täysillä mukana, kun seuraavan hallituksen muodostajaa vaaleissa valitaan.

Oheinen kuvio osoittaa myös, miten vihreiden menestystoiveet ovat pudonneet. Viime vuoden syyskesällä vihreät lähenteli jopa 18 prosentin kannatusta edellään ainoastaan kokoomus. Touko Aalto on nyt saanut haudata pääministerihaaveensa ja on toilailujensa jälkeen itse seuraavat kuukaudet ”luupin alla”.

Aalto hakee kannatuskäännettä vaatimalla jatkuvasti panoksia koulutukseen, toimia ilmastonmuutosta vastaan ja tukea vähäosaisille. Omaperäistä?

Syksyn ja talven eduskuntamittelöt määräävät pitkälle miten vaaleissa käy.

Oppositio yrittää pysäyttää hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen ja aloittaa koko revohkan uudestaan taas vaalien jälkeen.

Miten kansa tähän vaaleissa vastaa? Sotea on yritetty uudistaa tuloksetta jo monta vaalikautta.

Jos oppositio onnistuu aikeissaan, se saattaa joutua siitä vielä hankaluuksiin kevään vaaleissa.

Toinen tärkeä kokonaisuus muodostuu tiedustelulaeista.

Terroriuhan ja kyberturvallisuuden nimissä hallitus tahtoo saada siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait voimaan mahdollisimman nopeasti perustuslakikäsittelyllä. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on useasti kiirehtinyt näitä lakeja, joiden pikakäsittely vaatisi 5/6:n enemmistöä eduskunnassa.

Miten kansalaiset suhtautuvat jarruttajiin, joita eduskunnasta löytyy ainakin vasemmistoliitosta ja todennäköisesti vihreistäkin? Eivätkä demaritkaan ole vielä tiedustelulinjaansa täysin avanneet.

Syksyn ja talven eduskuntamittelöt määräävät pitkälle miten vaaleissa käy. Jos oppositio onnistuu tyrmäämään soten, se saattaa joutua siitä vielä hankaluuksiin kevään vaaleissa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti