REFRRER:path /

Päättyvä vuosi oli Kainuulle myönteinen

Mauri Ratilainen / arkisto
Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi akkukemikaalitehtaan investointipäätöksestä Helsingissä lokakuussa. Kyse on Kainuun aluetalouden kannalta suurimmasta uutisesta tänä vuonna.
os ei ihan silkkihansikkain niin pehmein villalapasin ainakin kohteli päättyvä vuosi Kainuuta. Maakunnassa asiat etenivät myönteiseen suuntaan monella alueella.

Kainuun liiton tilastokeskukselta saamien laskelmien mukaan liikevaihto ja yritysten henkilöstömäärät kasvoivat tämän vuoden alkupuolella lähes kaikilla toimialoilla Kainuussa.

Työllisyyskehitys Kainuussa on ollut myönteistä jo vuosia. Työttömyys on laskenut yhtäjaksoisesti vuoden 2015 elokuusta ja pitkäaikaistyöttömyys lokakuusta 2016.

Tuoreimman marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan Kainuun työttömyysaste oli 10,1 kun se vuotta aiemmin oli 10,3. Neljä vuotta takaperin Kainuun työttömyysaste oli 19,1.

Työllisyyden paraneminen on ollut aitoa. Työvoimaksi luettavien ihmisten määrä on laskenut yli 200 henkeä vähemmän kuin työttömien. Väki on siis työllistynyt. Samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut liki viidenneksen noin 540 työpaikkaan.

Kainuun suurista työllistäjistä sekä Terrafame että Transtech ovat tänä vuonna kertoneet hyviä uutisia. Terrafame ilmoitti lokakuussa, että se rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan. Se nostaa kaivokselta kaivettavien mineraalien jalostusarvoa ja tuo Kainuuseen 400-700 uutta työpaikkaa menetelmästä riippuen.

Terrafamen vanavedessä myös Sotkamo Silver teki päätöksen rakentaa Sotkamoon hopeakaivos. Projekti on ollut vireillä lähes 40 vuotta.

Transtech puolestaan kertoi kesällä uudesta päänavauksesta, kun se sai ensimmäisen tilauksensa ulkomailta. Transtech toimittaa raitiovaunuja Mannheimin kaupungille Saksaan. Töistä noin puolet tulee Kajaanin Otanmäkeen ja toinen puolikas menee Škodan Tsekin tehtaalle. Kyseessä oli yksi vuoden suurimmista raitiovaunukaupoista Euroopassa.

Pohjat kasvulla on luotu. Nyt vain pitää saada töille tekijöitä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti