REFRRER:path /

Paikallista joulua

Pirkko Sivonen / arkisto
Suomalaiset kuluttavat Nordean mukaan jouluna lähes 500 euroa henkeä kohden. Ostoksia tekevän kannattaa muistaa, että paikallisesti kulutettu euro jää myös paikallisesti vaikuttamaan.
Jouluhulina pääsi todenteolla vauhtiin viime viikonloppuna. Monin paikoin toreilla vietettiin virallisia joulun avajaisia.

Aika jo olikin, sillä joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan tämän viikon perjantaina.

Jouluun oleellisesti kuuluvat jouluostokset ovat nekin yhden jos toisen ajatuksissa. Hyvän käynnistyksen hankinnoille sai perjantaina vietetystä Black Friday -tapahtumasta, joka on vakiinnuttanut paikkaansa joulusesongin avauspäivänä meillä Suomessakin. Alun perin perinne on kotoisin Yhdysvalloista.


Jouluvalmistelujen käynnistyessä Nordea tiedusteli suomalaisten kulutusta vuoden pimeimpään aikaan. Keskimäärin suomalaiset käyttävät jouluun tänä vuonna 490 euroa.

Vaikka summa kuulostaa suurelta, on se silti 30 euroa vähemmän kuin viime vuonna. Valtaosan summasta nielaisevat joululahjat, lähes 300 euroa. Loput menevät muihin joulukuluihin, muun muassa ruokaan.

Ekonomisteille kyselyn lopputulos aiheutti heti päänvaivaa: miksi kulutus pienenee vaikka talous on lopultakin saatu kasvu-uralle. Selityksiä haettiin kyselyyn vastanneista. Joukossa oli nyt myös 65-vuotiaita, joiden kulut ovat pienemmät kuin monessa lapsiperheessä. Toisekseen joulun kulutusta ei pidetä yleisenä kulutuksen indikaattorina.

Kolmas peruste ja se on näkynyt vähemmän julkisuudessa, voi olla kilpailukykysopimuksella. Se on avittanut talouden kasvuun mutta vaikuttanut toisaalta siihen, että palkansaajan pussiin voi jäädä entistä vähemmän kulutettavaa.

Ja voi olla, että pitkään jatkunut laskusuhdanne on saanut ihmiset varovaiseksi. Kerskakulutukseen ei ole aihetta.

Lähes 500 euroa jouluun on toki paljon rahaa sekin. Jos jokainen täysi-ikäinen kainuulainen käyttäisi juhlavalmisteluihin tämän summan, se tarkoittaisi yli 20 miljoonan euron ostoryntäystä yhdessä kuukaudessa.

Vaikka Kainuussa ei näin suuriin summiin ylletäkään, joulu on tärkeä sesonki yrittäjille, kaupalle eritoten.

Jouluhankintoja ja -valmisteluja tehdessä on hyvä muistaa, että mitä enemmän rahasta kulutetaan paikallisesti, sitä enemmän kulutettu raha myös jää tälle alueella vaikuttamaan.

Jätä kommentti