REFRRER:path /

Perhevapaista hallituskiista

Mauri Ratilainen/com..pic/arkisto
Perheministeri Annika Saarikko ilmoitti perhevapaauudistuksen pysäyttämisestä Facebookissa. Ilmoitus tyrmistytti kokoomuksen.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti pysäyttävänsä perhevapaauudistuksen, jota hallitus on yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistellut.

Saarikon päätös yllätti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.), joka vaati heti perhevapaauudistuksen ottamista hallituspuolueiden ministeriryhmien johtajien käsittelyyn. Kokoomuksesta viestitettiin, että myös valtiovarainministeri Petteri Orpo on samalla kannalla.

Myös sinisten puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho ilmoitti perjantaina, ettei uudistuksen pidä antaa kaatua, vaan neuvottelupöytään on syytä palata.

Jos Orpo ja Terho haluavat vielä neuvotella perhevapaista, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on vaikea siitä kieltäytyä, vaikka jatkoneuvotteluissa ajettaisiin Saarikon ylitse.

Saarikko perusteli ratkaisuaan sillä, ettei perhevapaauudistusta olisi saatu toteutettua kustannusneutraalisti, mitä hallitus itse budjettiriihessään elokuussa edellytti.

Kaavaillussa muodossaan uudistus tulisi maksamaan noin 100 miljoonaa euroa valtiolle ja kunnille yhteensä. Valtiovarainministeri Orpon pitäisi siis tuoda neuvottelupöytään tuo summa lisää rahaa.

Keskustan nihkeys ei kuitenkaan välttämättä johdu rahasta vaan aivan muusta.

Saarikon mukaan ”teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena”.

Selventämättä ministeriltä jäi, mitä ja keneltä olisi leikattu.

No, selvennetään se tässä. Perhevapaauudistuksessa ideana on lisätä isien vanhempainvapaiden käyttöä ja vastaavasti edistää äitien työhön siirtymistä ja paluuta.

Käytännössä vanhempainvapaasta olisi osa kiintiöity isille siitä riippumatta, pitäisivätkö isät heille tulevat vapaansa. Silloin tuettu vanhempainvapaa lyhenisi äidiltä, jos isä ei jostain syystä halua tai pysty omaa vapaata pitämään.

Esillä on ollut malleja, joissa ansiosidonnaisesta vanheimpainvapaasta esimerkiksi yksi kolmasosa tulisi äidille, yksi kolmasosa isälle ja yhdestä kolmasosasta perhe voisi itse päättää, kumpi vanhemmista sen pitää.

Keskusta on jatkuvasti hellinyt ajatusta, että perheiden pitää saada itse päättää perhevapaiden käytöstä, ilman kiintiöintiä. Saarikko ei usko isien perhevapaiden lisääntyvän niin nopeasti, että uudistuksen tavoite täyttyisi. Tässä on se todellinen syy.

Keskustan nihkeys ei kuitenkaan välttämättä ole johdu rahasta vaan aivan muusta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti