REFRRER:path /

Pohjoisen firmoille presidentin palkinnot

Vieremäläinen Ponsse sai jo toisen kerran kansainvälistymispalkinnon.Oululaisen iLOQin elektroniset lukot ovat lyöneet itsensä läpi maailmalla.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon saivat tänä vuonna vieremäläinen metsäkoneyritys Ponsse ja oululainen elektronisia lukitusjärjestelmiä valmistava iLOQ. Molemmat pohjoisen firmat ovat napsineet monia palkintoja aikaisemminkin: Ponsselle presidentin palkinto on jo toinen, ensimmäinen tuli vuonna 2003. iLOQ on saanut muiden muassa innovaatio- ja kasvupalkintoja.

Tamperelainen äänieristettyjä puhelu- ja neuvottelutiloja valmistava Framery sai tulokasyrityksen palkinnon. Myöskään Frameryn edustajat eivät olleet ensi kertaa palkintoja pokkaamassa.

Suomalaisen Työn Liiton aloitteesta perustettu Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto (vuoteen 1999 saakka vientipalkinto) on myönnetty vuodesta 1967 lähtien eli nyt 50 vuoden ajan. Siitä on muodostunut yrityksille erittäin arvostettu huomionosoitus, jonka saajat ovat innovaatioillaan, kehittämistyöllään ja kansainvälistymisellään sen takuulla ansainneet.


Presidentti myöntää palkinnon nykyisin vuosittain Team Finland -johtoryhmän esityksestä.

Presidentin palkinnon saajalista vuosien varrelta todistaa, että suomalaisten menestysyritysten kirjo on hyvin monipuolinen ja laajalti koko maahan levittäytynyt. Palkinnon saajat ovat todiste siitä, ettei Suomen vienti ole vain etelän keskusten varassa vaan kansakunnan elinvoima kasvaa joka puolelta Suomea.

Listalta löytyy paljon tunnettuja yrityksiä, jotka edelleen toimivat menestyksellisesti. Tietysti joukossa on myös firmoja, joiden tarina on syystä tai toisesta päättynyt.

Ponssen kotiseudulle Ylä-Savoon palkinto on tullut aikaisemminkin. Maailman parhaita äänentoistolaitteita valmistava Genelec ja kaivostoiminnan laitteita valmistava Normet ovat aikaisemmin saaneet palkinnon.

Ponsse ja Normet ovat esimerkkejä pienen konepajan määrätietoisesta kehittämisestä maailmanluokan yritykseksi omalla lohkollaan. Normetin edeltäjä Peltosalmen Konepaja pääsi vauhtiin New Yorkin patenttimessuilla palkituilla traktorikuormaimella ja sekin valmisti alussa myös metsäkoneita kuten juontovinssejä.

Ei Kainuukaan ole jäänyt ilman presidentin palkintoa. Ajoneuvotietokoneita valmistava Sunit palkittiin presidentin kansainvälistymispalkinnolla vuonna 2008. Kajaanilaisyritys on saanut mainetta ja kunniaa aikaisemminkin. Sunit valittiin vuonna 2000 Pariisissa Euroopan innovatiivisimmaksi yritykseksi.

Sunit on tehnyt pitkään yhteistyötä Ponssen kanssa ja nykyisin Ponsse omistaa Sunitista kolmanneksen. Itse asiassa edeltäjäfirma Kajaanin Automatiikka löi itsensä läpi uudella hakkuukoneen mitta-automatiikalla, josta Ponsse kiinnostui.

Ponssen ja Sunitin tarinat ovat hyvä esimerkki siitä, miten kumppanuus ja verkottuminen ovat menestymisen avainasioita globaaleilla markkinoilla.

Maailmanmitassa firman sijainnilla ei ole enää sanottavasti merkitystä. Lokaali voi mainiosti olla globaalia, kunhan muut edellytykset ovat kunnossa.

Ponssen matkan varrella on ollut myös kriisivaiheita. Pahin niistä taisi olla silloin, kun omaan katastrofiaan rakentanut SKOP oli vuoden 1988 lopussa ostanut Ponssen Interpolator-kehitysyhtiölleen. Kehittämisen sijasta Interpolator oli muutamassa vuodessa tuhoamassa koko yrityksen siinä missä itsensäkin.

Ponssen perustaja Einari Vidgren kokosi lopulta sijoittajaryhmän, joka helmikuussa 1993 onnistui ostamaan takaisin ja pelastamaan Ponssen, kun SKOP oli jo henkitoreissaan. Vidgren oli saanut hyvän opetuksen siitä, mistä Helsingin herrojen bisnesviisaus on kotoisin. Jääköön se tässä sanomatta.

Jätä kommentti