REFRRER:path /

Putin, Putin ja vielä Putin

Sergei Karpukhin / Pool
Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin ovat tavanneet säännöllsesti. Arkangelissa (kuva) viime maaliskuun lopussa he olivat aivan eri linjoilla ilmastonmuutoksesta, mutta Putin oli kesällä Punkaharjulle ja Savolinnaan tultuaan lieventänyt asennettaan.
Syyskuussa 2007 silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) piti Washingtonissa puheen, josta kotimaassa nousi iso äläkkä. Häkämiestä arvosteltiin melkeinpä joka suunnalta lausunnosta, joka oli totta silloin ja on tullut vain todemmaksi sen jälkeen.

Mitä Häkämies oikeasti sanoi?

”Ottaen kuitenkin huomioon maantieteellisen sijaintimme Suomen tämän päivän kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.”

Venäjä on

Suomen tasavallan presidentin valtareviirillä hyvin tärkeä tekijä. Venäjän painoarvo ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on vain kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Onkin tärkeää ja arvokasta, että vankalla kansan tuella presidentiksi uudestaan valittu Sauli Niinistö on jo pystynyt rakentamaan virkaveljeensä Vladimir Putiniin suorat välit. Putin on nykyisin jos mahdollista vielä vahvempi vallanpitäjä kuin aikaisemmin. Turvallisuushaasteemme ovat nyt Putin, Putin ja Putin.

Putin tullaan keväällä valitsemaan uudestaan presidentiksi ja totuttu asetelma heidän välillään jatkuu seuraavat kuusi vuotta, ellei Putin siirrä kesken kautensa valtaa jollekin suosikilleen.

Putin saanee oman maansa presidentinvaalissa jälleen laajan kannatuksen. Hänen suosionsa on maan sotatoimien ansiosta käynyt huippulukemissa, eikä Ukrainan ja Syyrian sotaväsymys ole sitä kotirintamalla liialti nakertanut.

Niinpä tuntuu hyvin oudolta, ettei Venäjän valtajärjestelmä taivu vapaiden vaalien järjestämiseen siten, että tunnetuin opposition ehdokas Aleksei Navalnyi pääsisi ehdokkaaksi.

Venäjän presidentinvaaliin on ehdokkaiksi toistaiseksi asetettu Putinin ohella kommunistien Pavel Grudinin ja jälleen kerran ns. liberaalidemokraattien Vladimir Žirinovski.

On mahdollista, että vaaliin tulee myös kaksi tv-juontajina tunnetuiksi tullutta naista, Ksenija Sobtšak ja Jekaterina Gordon.

Sobtšakin isä oli Pietarin pormestarina aikanaan Putinin esimies ja tytärtä on jopa väitetty hänen kummilapsekseen. Puheissaan ja esiintymisissään Sobtšak kuitenkin arvostelee voimakkaasti Putinia. Väitetään, että Gordon onkin värvätty mukaan viemään Sobtšakilta ääniä.

Venäjän painoarvo Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on vain kasvanut.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti