REFRRER:path /

Rauhan asiaa G20-listalle

SERGEI CHIRIKOV/Epa
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Moskovassa tiistaina. Loppuviikosta presidentit matkustavat G20-maiden kokoukseen Hampuriin.
Kiristynyt maailmanpoliittinen tilanne sai taas alkuviikosta lisää öljyä laineilleen Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Maa ilmoitti tiistaina testanneensa ensi kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka voisi amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan yltää pisimmillään Alaskaan.

Pohjois-Korean kiihtyneet ohjuskokeet koettelevat paitsi Etelä-Korean ja Japanin myös Yhdysvaltojen hermoja. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki jo selväksi, että kärsivällisyys alkaa olla lopussa.

Tuoreimman ohjuskokeen aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Pohjois-Korean ainoan liittolaisen Kiinan presidentin Xi Jinpingin Moskovassa. Kiinalaisen uutistoimisto Xinhuan mukaan presidentit lupasivat ponnistella Korean niemimaan kysymyksen ratkaisemiseksi vuoropuhelun ja neuvottelujen avulla.


Kriisin osapuolet ovat kehottaneet toisiaan vuoroin maltiin ja vuoroin rakentaviin toimiin. Maltilliseen vuoropuheluun olisi loppuviikosta mahdollisuus johtavien teollisuusmaiden G20-kokouksen yhteydessä Hampurissa, jossa muun muassa presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat ensimmäistä kertaa. Myös Kiinan presidentti osallistuu kokoukseen.

Johtajilla on tarkoitus keskustella muun muassa ilmasto-, kauppa-, työllisyys- ja kehityspolitiikasta sekä muuttoliikkeestä, pakolaisvirroista ja terrorismin torjunnasta.

Listalle on hyvä lisätä myös maailman rauha. Sodan uhka Korean niemimaalla kohoaa hälyttävästi. Oman riskinsä siihen tuo Yhdysvaltojen arvaamattomaksi osoittautunut presidentti.

Pohjois-Korean ohjus- ja ydinaseohjelma selittyy halulla luoda pelote, ettei Yhdysvallat hyökkäisi sen kimppuun. Toki uhittelu palvelee diktatuurissa myös sisäpolitiikkaa.

Maan on arveltu jatkavan aseohjelmiaan niin kauan kuin peruste pelotteen hankkimiselle on olemassa. Yhdysvaltojen toimet ja puheet pitävät yllä tätä perustetta.

Yhtenä diplomaattisena ratkaisuna tilanteen laukaisemiseksi on esitetty, että Pohjois-Korealle tarjottaisiin takeet siitä, ettei sitä uhata millään tavalla ja että sen tulevaisuus on turvattu. Maa hyväksyisi samalla sen, että siltä vietäisiin mahdollisuudet jatkaa ohjusohjelmaa salassa.

Kaikkea kannattaa kokeilla. Diplomatialla voi päästä pidemmälle kuin uhoamisella tai pakotteilla, joita YK:n turvallisuusneuvosto on langettanut Pohjois-Korealle yli kymmenen vuoden ajan.

Jätä kommentti

  • Tuoreimmat

    Mies jäi puun alle Ukkohallassa 9 minuuttia sitten | 0
    Valjakkohiihdon SM-kisa Kuhmossa, tulokset 16 minuuttia sitten | 0
    Valjakkohiihdon SM-kisa Kuhmossa, tulokset 16 minuuttia sitten | 0