REFRRER:path /

Saksa ja Ranska valmistutuvat EU-reformiin

Clemens Bilan/epa
Kiristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosiaalidemokraattien Martin Schulz sopivat perjantaina alustavasti hallitusyhteistyöstä.
Kun Saksan sosiaalidemokraatit päättivät lähteä neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä kristillisdemokraattien kanssa, puoluejohtaja Martin Schulz linjasi rehvakkaasti, että Euroopan unionista pitäisi tehdä liittovaltio, .Euroopan Yhdysvallat., vuoteen 2025 mennessä.

Ne maat, jotka eivät hyväksyisi muutosta liittovaltioksi, putoaisivat automaattisesti ulos koko unionista.

Angela Merkel hillitsi oikopäätä entisen Euroopan parlamentin puheenjohtajan unelmia. Liittokansleri keskittyisi euroalueen valuvikojen korjaamiseen ja kriisikestävyyden vahvistamiseen sekä EU:n toimintakyvyn parantamiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.


Merkelin mielestä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ei tarvita liittovaltiota eikä uutta perustuslakisopimusta. Realismia onkin, että Schulzin liittovaltiomalli hajottaisi unionia enemmän kuin tiivistäisi.

Liittovaltiota ja jyrkkää kahtiajakoa ei siis ole tulossa. Mutta silti Saksaan syntyvä hallitus tavoittelee .uutta alkua Euroopalle..

Merkel ja Schulz pyrkivät EU:n uudistamiseen yhteistyössä Ranskan ja sen presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Myös Macron on ajanut vahvasti EU-reformia ja odotellut tähän projektiin kumppaneita nimenomaan Saksasta.

Saksa ja Ranska eivät yksin pysty unionia uudistamaan, mutta niiden yhteinen painoarvo on nyt Britannian lähdön takia selvästi aikaisempaa suurempi.

Uudistamisessa unionin kehitystä viedään jatkossa entistä selvemmin eteenpäin halukkaiden voimin. Varovasti ja varauksin uudistamiseen suhtautuvat maat saattavat jäädä takaryhmiin vaille vaikutusvaltaa.

Onneksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus on hyvin sitoutunut Euroopan unionin kehittämiseen. .Olemme yhdessä vahvempia ja vaikuttavampia kuin erikseen. Mieluummin siis yhdessä ja enemmän kuin erikseen ja vähemmän., Sipilä linjasi jo marraskuussa EU-asioiden selonteossaan eduskunnalle.

.Mieluummin yhdessä

ja enemmän kuin

erikseen ja

vähemmän..

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti