REFRRER:path /

Säröileekö lasikatto vihdoin oikeasti?

Juha Neuvonen / arkisto
Li Andersson on nuori ja nainen ja yksi tämän hetken vetovoimaisimmista puoluejohtajista Suomessa. Hän keräsi vaaleissa maan toiseksi suurimman äänisaaliin.
Vallan kahvassa olijat nuortuivat, naisistuivat ja uudistuivat sunnuntaina käydyissä eduskuntavaaleissa. Naisia eduskuntaan nousi ennätysmäärä: 92 naista. Heidän osuutensa kansanedustajista on 46 prosenttia. Oulun vaalipiirissä 18 uudesta kansanedustajasta kahdeksan on naisia, eli määrä noudattelee valtakunnan tasoa.

Vihreissä, sdp:ssä ja vasemmistoliitossa enemmistö valituista on naisia. Sen sijaan perussuomalaisten 39 kansanedustajasta vain 12 on naisia.

Neljä maan kymmenestä eniten ääniä saaneesta on naisia. Li Andersson (vas.), Sanna Marin (sd.), Elina Lepomäki (kok.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) keräsivät kukin valtavan potin ääniä. Esimerkiksi Marinin henkilökohtainen äänimäärä oli jopa 7000 ääntä suurempi kuin sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen. Myös Lepomäki peittosi puolueensa puheenjohtajan Petteri Orpon.

Eduskunta myös nuortui, kun kansanedustajien keski-ikä laski reilulla vuodella 46 vuoteen. Voimakkaasta nuorennusleikkauksesta ei ole kyse, sillä edelleen pysytään keskiarvossa tiukasti keski-iän lukemissa. Alle 30-vuotiaita kansanedustajia valittiin kahdeksan.

Uusia kansanedustajia eduskuntaan nousee 83 eli kymmenen enemmän kuin viime vaaleissa. Protestimieliala näkynee tässäkin siten, että vanhoja konkareita haluttiin vaihtoon.

Uusien määrään vaikuttaa myös se, että joukko pitkäaikaisia kansanedustajia jäi näissä vaaleissa omasta halustaan pois ja teki tilaa uusille tulijoille.

Naisten määrän kasvu eduskunnassa on hyvä asia. Kun eduskunnan on tarkoitus heijastaa kansaa, olisi kummallista, jos puolet väestöstä olisi jatkuvasti aliedustettuna siellä, missä asioista päätetään. Tasa-arvon mallimaassa naisia näkyy edelleen liian vähän johtotehtävissä, oli kyse sitten politiikasta tai yritystoiminnasta. Ehkä tähän asiaan on vähitellen tulossa parannusta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti