REFRRER:path /

Siirtely on menneestä maailmasta

Arkisto / Henry Rantaniemi
EU-komissio aikoo suositella Euroopan unionin jäsenmaille, että kellojen siirtämisestä puolivuosittain luovuttaisiin.
Monille suomalaisille paras uutinen pitkään aikaa tuli perjantaina: yli 35 vuotta jatkunut kellojen rumppaaminen puolivuosittain näyttää vihdoin loppuvan.

Euroopan komissio ehdottaa, että EU-jäsenvaltiot luopuisivat puolivuosittaisesta kellojen siirtämisestä.

Tämä on tervetullut muutos, sillä mitään järkevää selitystä kesäajan käytölle ei ole. EU:n kesäaikadirektiivissä sitä ei ainakaan kerrota.

Kesäaika ei sitä paitsi ole mikään yleisesti hyväksytty käytäntö, pikemminkin vanhan maailman jäänne. Nykypäivänä yhteiskunta elää sellaista 24/7 -elämää, jota Suomessa ei vuonna 1981 olisi osattu kuvitellakaan.

Luonnon valolla ei ole enää entistä merkitystä työn tekemiselle. Sen sijaan työntekijöille kellojen siirtelystä on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu olevan haittaa muun muassa uniongelmien ja masennusoireiden kautta. Ongelmia siitä on koitunut myös elinkeinoelämälle ja liikenteelle.

Kesäaika ja talviaika ovat käytössä kaikkiaan noin 70 maassa. Moni maa ei sitä ole halunnut käyttää, ja esimerkiksi Venäjä on sen käytöstä luopunut.

Osansa ”järjen voitosta” voivat ottaa suomalaiset. Eduskunnalle tehty 70 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite kellojen siirtelyn lopettamisesta nosti teeman politiikan asialistalle, ja teemaa ovat sittemmin pitäneet näkyvästi esillä niin Suomen hallitus kuin suomalaiset EU-parlamentaarikotkin.

Viimeinen tikki oli komission järjestämä kysely. Kyselyyn vastasi peräti 4,6 miljoonaa EU-kansalaista, joista 84 prosenttia kannatti kellojen siirtämisestä luopumista. Sellaista tulosta ei voi sivuuttaa.

Siihen komissiolla ei ole kantaa, kumpi olisi jatkossa parempi, siirtyminen kesä- vai talviaikaan. Eikä siihen ole kantaa vielä virallisesti Suomellakaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mielestä asiasta voidaan käydä laaja julkinen keskustelu sen jälkeen, kun komission nyt valmisteluun lähtevä lakiehdotus Euroopan parlamentille ja neuvostolle nähdään.

Mielenkiintoista nähdä, millainen väittely on edessä, sillä sekä talvi- että kesäajalla on kannattajansa, ja perustelut kannalleen.

Keskusteluun voidaan ottaa vielä kolmaskin vaihtoehto: siirtyminen Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Silloin syksyn ja talven aamuista tulisi vieläkin valoisampia, mikä helpottaisi kaamosmasennuksesta kärsiviä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti