REFRRER:path /

Soini taitaa haaveilla ulkoministerin salkusta

Vaalien jälkeen toukokuussa Perussuomalaiset juhlii 20-vuotista taivaltaan.
Maisterisjätkä tahtoisi viedä luomuksensa juhlan kunniaksi hallitukseen.

Peruspomo Timo Soinilla on ongelma. Perussuomalaisten kannatus on jatkanut laskuaan koko syksyn. Viime vuoden helmikuun noin 20 prosentin lukemista kannatus putosi joulukuussa Ylen tutkimuksessa 13,3 prosenttiin. Puolueen kannatus on nyt alempana kuin koskaan vaalikauden aikana.

Kesä-heinäkuussa 2011 perussuomalaiset oli lyhyen aikaa gallupykkönen 22-23 prosentin kannatuksella. Luvut todistavat voimakkaasta turbulenssista perussuomalaisten suosiossa: jo keväällä 2012 kannatus putosi väliaikaisesti reiluun 14 prosenttiin.

Ennen viime lokakuussa alkanutta vajoamista puolue oli kuitenkin ehtinyt pitää varsin vakaasti 17–19 prosentin kannatusta parin vuoden ajan. Alamäki alkoi, kun keskustan suosio rupesi nousemaan historiallisen korkeisiin lukuihin. Samalla myös kokoomus on vajonnut.

Soini on huippupoliitikoistamme parhaiten koulutettu kestämään suuria kannatusvaihteluja. Hän on johtanut puoluettaan perustamisesta saakka. Sitä ennen hän kävi kovan koulun SMP:ssä. Toukokuussa vaalien jälkeen puolue juhlii 20-vuotista taivaltaan.

Maisterisjätkä Soini tahtoisi viedä oman luomuksensa juhlan kunniaksi hallitukseen. Tätä tavoitetta uhkaa nyt kannatuksen hupeneminen. Tosin muilla puolueilla saattaa olla halua vetää PS-puolue vastuuseen, saavuttipa se millaisen kannatuksen tahansa, mieluummin tietysti jytkyä selvästi pienemmän.

Soini on selvästi varonut nyt asettamasta sellaisia kynnyskysymyksiä, jotka voisivat estää hallitukseen pääsyn.

Kreikan kriisi saattaa syventyä parin viikon päästä, kun maassa on pidetty vaalit. Silloin Soinin on syytä pitää kieli keskellä suuta. Hän on jo vuosikaudet osoittanut Kreikalle ovea valuuttaunionista. Tämä saattaa toteutua kreikkalaisten omien valintojen seurauksena ja Suomi voi menettää miljardien saatavansa.

Hallituskuntoisuuttaan Soini itse sekä puolueen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö ovat näyttäneet johtaessaan eduskunnan valiokuntia. Soinia on laajalti kiitetty asiallisesta ja järkevästä toiminnasta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Myös Niinistö on johtanut puolustusvaliokuntaa ryhdikkäästi – häntä pidetään yleensä Soinin suosikkina puoluejohtoon kun tulee väistymisen aika.

Jos perussuomalaiset pääsee hallitukseen, Soini luultavasti jatkaa ministeriryhmän ja puolueen johdossa. Arvattavasti hän tavoittelee hallituksesta ulkoministerin salkkua, jolla toki olisi ottajia myös keskustassa.

Perussuomalaiset on kevään 2011 jytkyn jälkeen yllättävänkin hyvin pysynyt Soinin ohjaksissa. Siellä täällä puoluepiireissä on ollut irtiottoja, mutta laajempaa liikehdintää ei ole syntynyt.

Nyt Euroopan parlamenttiin hulppealla noin 80 800 äänellä valittu Jussi Halla-aho on tulossa oikopäätä myös kansanedustajaehdokkaaksi, vaikka Soini saattaisi mieluummin pitää hänet Brysselissä. Halla-aho matkii Soinia, joka itse palasi viime vaaleissa kesken kauden EU-parlamentista eduskuntaan.

Halla-aho syytti äskettäin Soinia itseään liian vaimeasta maahanmuuttopolitiikasta ja väitti puolueväen olevan jyrkemmällä kannalla.

Halla-aho ja Soini ajavat jälleen kaksilla vankkureilla. Halla-aho seuraajineen kerää rasistien ja muukalaisvihamielisten kansanosien äänet.

Soini itse pitää huolen siitä, että puolueen linja pysyy riittävän maltillisena hallitukseen pääsyä ajatellen. Hallitukseen hän ei Halla-ahoa tietenkään ottaisi.

Halla-aho vertaa perussuomalaisia ruotsidemokraatteihin. Ruotsidemokraatit suljettiin äskettäin Ruotsin puolueiden sopimuksella hallituksen ulkopuolelle kahdeksi vaalikaudeksi.

Soinilla voi nyt olla viimeinen mahdollisuus välttää perussuomalaisten ja itsensä jääminen poliittiseen historiaan pelkkinä kuriositeetteina.

Halla-aho ja Soini
ajavat jälleen
kaksilla vankkureilla.
Hallitukseen Soini
ei Halla-ahoa
tietenkään ottaisi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti