REFRRER:path /

Soten solmuun tarvitaan pätevä aukaisija

Antti Hyvärinen / arkisto
Soten toteutuneista kuluista ja tulevista kuluennusteista kannattaa teettää riippumaton selvitys, jonka pohjalta kuntien on järkevämpää keskustella.
Kainuun Soten ja kuntien välit ovat ajautuneet niin vaikeaan jumiin, ettei sen korjaamiseen riitä päiväkirurginen operaatio. Sotevaltuustossa keskiviikkona kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Paavo Enroth totesi, että välit eivät ole ainoastaan huonot, ne ovat tulehtuneet (KS 20.12.).

Enroth antoi puheenvuorossaan myös suoraa ja varsin väkevää kritiikkiä sote-kuntayhtymän johtajalle Maire Ahopellolle.

Kuntien kritiikki on sinänsä ymmärrettävää, sillä Kainuun soten alijäämä on paisunut kuukausi kuukaudelta. Tämän hetken tieto alijäämästä on 11,6 miljoonaa euroa, mutta tilintarkastajien mukaan summa voi nousta jopa 16 miljoonaan.

Soten toimintakulujen kasvuksi on tänä vuonna ennustettu 2,4 prosenttia.

Kulujen kasvu rassaa kuntia erityisesti siksi, että niiden talous on aiempaa tiukemmalla. Vuonna 2013 kuntien toimintakuluista 52,2 prosenttia meni sotelle, tänä vuonna osuus noussee noin 54 prosenttiin. Se on luonnollisesti kaikesta muusta kuntien toiminnasta pois.

Toisaalta tämän päivän keskustelusta tuntuu tyystin unohtuneen se, että viime vuosina sote on tarjonnut myös iloisia yllätyksiä kunnille. Vuosina 2013-2017 se on tehnyt useita kertoja myös ylijäämää ja palauttanut näitä rahoja kunnille. Esimerkiksi vuodelta 2014 palautus oli yli 11 miljoonaa euroa.

Ylijäämä saatiin aikaiseksi muun muassa soten toimintaa tehostamalla. On kuitenkin selvää, ettei tehostamista voi jatkaa loputtomasti potilasturvaa vaarantamatta.

Tilanteen laukaisemiseksi soten kustannuksista kannattaisi laatia ulkopuolinen selvitys ja sen jälkeen kuntien pitää käydä rehellinen keskustelu siitä, mikä maksaa, mitä se maksaa ja mistä pitää maksaa.

Faktojen kanssa keskustelu on paljon hyödyllisempää kuin ilman. Ettei käy niin kuten sote-hallituksen varapuheenjohtaja Raili Myllylä (vas) vihjaisi: nyt kilpaillaan siitä, kuka uskaltaa tölväistä pahiten.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti