REFRRER:path /

Takinkääntäjät hävisivät eniten

Ruotsissa sosiaalidemokraatit on kaikkien aikojen kehnoimman tuloksensa jälkeenkin yhä yli 28 prosentin kannatuksellaan ylivoimaisesti suurin puolue – toiseksi suurimman eli kokoomuksen kannatus on vajaat 20 prosenttia. Tälle välille mahtuu yli puoli miljoonaa ääntä.

Ruotsidemokraatit lisäsi tuntuvasti kannatustaan ja äänimääräänsä, mutta on edelleen vasta kolmanneksi suurin puolue. Ruotsidemokraattien äänimäärä kasvoi edellisvaaleista noin 37 prosenttia eli noin 300 000 äänen verran.

Edellisvaaleista omaa äänimääräänsä kasvattivat kuitenkin suhteellisesti eniten keskustapuolue (41 % ja 155 000 lisä-ääntä), kristillisdemokraatit (yli 39 %, 112 000 lisä-ääntä) sekä vasemmistopuolue (liki 39 % ja yli 138 000 lisä-ääntä).

Juuri nämä kolme puoluetta kaikkein selvimmin vastustivat vaaleissa ruotsidemokraattien tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Ne voittivat yhdessä yhteensä noin 406 000 lisä-ääntä eli selvästi ruotsidemokraatteja enemmän. Keskustan Annie Lööf otti vaalikamppailussa itselleen roolin ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonin jyrkimpänä vastustajana lyöden vielä viimeisessä vaalitentissä hänelle nyrkkiä pöytään.

Suhteellisesti eniten eli 37 % äänistään hävisi vasemmisto-blokkiin ja Stefan Löfvenin (sd.) hallitukseen liittoutunut ympäristöpuolue, joka perinteisesti on myös puolustanut humanistisia arvoja, ihmisoikeuksia ja maahanmuuttoa.

Ympäristöpuolue menetti uskottavuuttaan, kun Löfvenin hallitus alkoi myötäillä päätöksissään ruotsidemokraattien tiukkaa maahanmuuttolinjausta. Vaaleissa se oli pudota alle 4 prosentin äänikynnyksen.

Sosiaalidemokraatit hävisi itse yli 160 000 ääntä ja noin 8,5 % vuoden 2014 äänimäärästään.

Ääniä katosi silti määrällisesti eniten opposition maltilliselta kokoomukselta (n. 220 000), suhteellinen äänitappio edellisvaaleista oli 15 prosenttia. Myös kokoomus on maahanmuuttokannoissaan selvästi lähentynyt ruotsidemokraatteja.

Maahanmuuttopolitiikan takinkääntäjät eli hallituksessa demarit ja ympäristöpuolue sekä oppositiossa kokoomus olivat vaalien suurimpia häviäjiä yhteensä liki 540 000 äänen tappiolla.

Suurimpia voittajia edellisvaaleista olivat yhdessä perinteisistä kansankodin arvoista lujimmin kiinni pitäneet puolueet eli keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmisto.

Ruotsidemokraatit voitti toki toisessa ääripäässä myös roimasti, mutta ei läheskään odotustensa mukaisesti. Kolmossija on puolueelle pettymys.

Ja loppujen lopuksi sopii muistaa, ettei 82 prosenttia ruotsalaisista äänestänyt ruotsidemokraatteja.

Loppujen lopuksi sopii muistaa, ettei 82 prosenttia äänestänyt ruotsidemokraatteja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti