REFRRER:path /

Täysin turhaa muovitulvaa pitää suitsia

Clemens Bilan/Epa
Euroopan komissio otti maanantaina tärkeän askeleen ehdotuksellaan kertakäyttöisten muovituotteiden vähentämiseksi.
Euroopan komissio teki maanantaina tervetulleen ja enemmän kuin tarpeellisen ehdotuksen kertakäyttöisten muovituotteiden vähentämiseksi.

EU aikoo kieltää muoviset vanupuikot, ruokailuvälineet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret kuuden vuoden kuluttua. Kaikki on valmistettava kokonaan kestävämmistä materiaaleista. Kertakäyttöiset muovista valmistetut juomapakkaukset sallitaan markkinoilla ainoastaan, jos niiden korkit ja kannet pysyvät niissä kiinni.

EU kiinnittää huomionsa kymmeneen kertakäyttöiseen muovituotteeseen ja ammattikalastajien muovisiin kalastusvälineisiin, jotka yhdessä muodostavat 70 prosenttia merten roskaantumisesta Euroopassa.

Komissio asetti myös keräystavoitteen, jonka mukaan jäsenvaltioiden on kerättävä 90 prosenttia kertakäyttöisistä muovisista juomapulloista vuoteen 2025 mennessä esimerkiksi pantillisten palautusjärjestelmien kautta. Monille muille muovituotteille aiotaan asettaa vähennystavoitteita ja luvassa on myös kuluttajavalistusta tai tuottajavastuun laajentamista.

Maailma on pullollaan muovisia turhakkeita, jotka voitaisiin valmistaa luonnon kannalta kestävämmistä materiaaleista tai jättää valmistamatta kokonaan.

Haitallisten muoviroskien määrä merissä lisääntyy koko ajan. Maailmanlaajuisesti muovit muodostavat 85 prosenttia merissä olevista roskista. Sitä on myös meidän ikiomissa järvissämme. Itse asiassa maailman sanotaan jo olevan muovikääreessä – sitä on löydetty Antarktikseltakin.

Muovit kulkeutuvat ihmisten ruokapöytiin ja elimistöön. Ilmassa, vedessä ja elintarvikkeissa olevien mikromuovien vaikutuksista terveyteen ei ole tarkkaa tietoa.

Muoviongelma on globaali, mutta se ei poista yksilön vastuuta. Se on ongelma, jonka ratkaisemiseen jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa.

Muovin käyttöä ei kokonaan voi lopettaa, mutta sen kierrättämistä voi tehostaa. Tarvitaan uusia innovaatioita, jotka estävät muovin päätymisen ympäristöön ja vesistöihin. Direktiiviesitys avannee uusia markkinoita ainakin suomalaisille puupohjaisille tuotteille, kuten biopakkauksille.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti