REFRRER:path /

Tehtaan tuhkasta takaisin siiville

Juha Neuvonen / arkisto
UPM:n paperitehtaan entisissä tiloissa Renforsin Rannassa on tänä päivänä enemmän työpaikkoja kuin tehtaan sulkemisen aikoihin 10 vuotta sitten.
Päivälleen kymmenen vuotta sitten, 10. syyskuuta klo 9.30 UPM lähetti pörssitiedotteen, jossa se kertoi suunnitelmista sulkea Kajaanin paperitehtaan. Tehtaalla – tai yhtiöllä kuten paikkakuntalaisilla oli tapana sanoa – työskenteli tuolloin 535 ihmistä. Lisäksi työtä vaille oli jäämässä noin sata alihankkijan työntekijää.

Kainuun Sanomat otsikoi seuraavan päivän etusivunsa: ”Koko Kainuun suuri suru”. Lähes satavuotiaan paperitehtaan sulkeminen oli kova paikka paitsi henkisesti, myös taloudellisesti. Se kosketti suoraan työtä vaille jääviä ja heidän perheitään, mutta kuritti myös alueen kauppaa ja kuntia. Uutinen oli tsunami, joka pyyhkäisi koko maakunnan ylitse.

Vaikka tehtaan sulkemiseen liittyi inhimillisiä tragedioita, pahemminkin olisi voinut käydä. Kainuulaisten onni onnettomuudessa oli, että UPM ilmoitti sulkemissuunnitelmista vuonna 2008 eikä vasta myöhemmin. Elettiin vielä hyviä aikoja. Kukaan ei varmasti aavistanut, että UPM:n pörssitiedotteesta vain muutamaa päivää myöhemmin Yhdysvalloissa vietettiin piinaava viikonloppu, joka huipentui seuraavana maanantaina 15. syyskuuta investointipankki Lehman Brothersin konkurssiin. Siitä alkoi kansainvälinen talouskriisi, jonka kourissa Suomikin kärvisteli miltei kymmenen vuotta. Kyky sopeuttaa ja sopeutua olisi varmasti ollut toinen, jos tehdas olisi suljettu kriisin ollessa päällä.

Kainuulaisten onni oli siinäkin, että sekä valtio, UPM että kainuulaiset toimijat löysivät nopeasti yhteisen sävelen, miten toimia. Jo sulkemisilmoitusta seuraavana päivänä Kainuun maakunnan ja Kajaanin kaupungin johto kävivät Helsingissä tapaamassa UPM:n toimitusjohtajaa Jussi Pesosta. Silloin sovittiin ensimmäisistä askelmerkeistä eteenpäin.

Yhtiön, Kainuun ja valtion yhteinen sitoutuminen johti lopulta siihen, että nyt kymmenen vuotta myöhemmin paperitehtaan alueella työskentelee enemmän ihmisiä kuin sen loppuaikoina. Paperitehtaan sulkemiseen ajoi maailmanlaajuinen paperin kysynnän lasku. Silloin kaikki mittarit näyttivät alaspäin, mutta nyt tilanne on toinen, sellun osalta. Verkkokaupan kasvu luo kysyntää pakkauskartongille ja siihen paras raaka-aine on havupuusta valmistettu sellu. Metsäteollisuus investoi jälleen. Paperitehtaan tuhkasta nouseva Fenix-lintu pääsee kunnolla siivilleen sinä päivänä kun Kainuuseen päätetään rakentaa sellutehdas.

Fenix-lintu pääsee kunnolla siivilleen sinä päivänä kun Kainuuseen päätetään rakentaa sellutehdas.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti