REFRRER:path /

Terrafame maksaa jo takaisin

Juha Neuvonen / arkisto
Terrafamen kaivos ja metallitehdas työllistävät 1300 henkeä.
Metallien hinnat ovat kehittyneet Terrafamen näkökulmasta myönteisesti. Nikkelin keskihinta oli tammi-maaliskuussa 13 277 dollaria tonnilta, eli lähes 15 prosenttia enemmän kuin edellisellä neljänneksellä loka-joulukuussa. Vuodessa nikkeli on kallistunut 30 prosenttia. Sinkin hinta on noussut kolmessa kuukaudessa vajaat kuusi ja vuodessa noin 23 prosenttia. Sinkkitonni maksoi alkuvuonna keskimäärin 3 421 dollaria.

Terrafame onkin saanut käännetyksi toimintansa voitolliseksi. Yhtiön käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon arvoa oli tammi-maaliskuussa 1,6 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi 2,4 miljoonaa euroa. Vuodessa liikevaihto on yli kaksinkertaistunut 85,7 miljoonaan euroon.

Paljon on muuttunut kahdessa vuodessa. Vielä keväällä 2016 Terrafamen tulevaisuudesta käytiin kovaa poliittista vääntöä. Elinkeinoministeri Olli Rehn ilmoitti 25. toukokuuta 2016 talouspoliittisen ministerivaliokunnan päättäneen aloittaa Talvivaarassa hallitun sulkemisen valmistelut. Alasajo oli tarkoitus käynnistää sen vuoden lopussa. Yksi painava peruste olivat metallien hintojen epätarkat näkymät.


Nikkelitonni maksoi silloin noin, 8 000 dollaria, ja Rehnin mukaan asiantuntija-arvioissa hintojen pelättiin jäävän jopa vuosiksi niin matalaksi. Rehnin mukaan hintataso oli sellainen, että vastuullinen omistaja olisi joutunut tekemään kauaskantoisia ratkaisuja pitkälti arvailujen varassa.

Päätös oli tuon ajan näkymissä ymmärrettävä, mutta Terrafameen löytyi yksityinen sijoittaja, jonka turvin myös valtio jatkoi osakkaana. Historia on osoittanut ratkaisun oikeaksi. Kahdessa vuodessa nikkelin hinta on noussut yli 50 prosenttia ja sinkin lähes tuplaantunut. Akkukemikaalituotannon alkaessa Terrafame jalostaisi myös kobolttia, jonka hintakehitys on ollut vieläkin vahvempi. Osa odottaa jo Terrafamelta valtion sijoittamien rahojen palauttamista, ja niin tapahtuukin. Jokainen Terrafamen 1 300:sta suoraan ja alihankkijan kautta palkatusta työntekijästä maksaa verojaan yhteiskunnalle. Toisessa vaihtoehdossa valtion olisi pitänyt maksaa heille työttömyystukia.

Jokainen Terrafamen 1 300 työntekijästä maksaa verojaan yhteiskunnalle

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti