REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »

Tiedossa todella jännittävä vaalisunnuntai

Marjatta Kurvinen / arkisto
Ovatko tässä häviäjä- ja voittajapuolueen ehdokkaat? Timo Korhonen (kesk.) yrittää säilyttää paikkansa ja Eila Aavakare (ps.) tavoittelee ensimmäistä kansanedustajuuttaan.
Huomisesta vaalisunnuntaista on tulossa kihelmöivän jännittävä. Yle julkaisi torstaina viimeisen vaaligallupinsa, jossa perussuomalaiset oli kirinyt jo toiselle sijalle heti demareiden kannoille. Yksikään puolue ei saanut gallupissa yli 20 prosentin kannatusta, eli selkeää johtoasemaa ei ole niistä millään.

Aiemmin viikolla julkaistuissa Helsingin Sanomien ja Alma Median gallupeissa perussuomalaisten kiri ei näyttäytynyt yhtä vahvana kuin Ylen mittauksessa. Helsingin Sanomien mittauksessa puolue oli kolmantena ja Alma Median mittauksessa vasta neljäntenä. Tosin erot puolueiden välillä ovat pieniä.

Pienet erot ja sdp:n kutistuva etumatka muihin puolueisiin tekevät vaalituloksen ennakoimisesta vaikeaa. Erityisen hankalaa se on Oulun vaalipiirissä, joka on perinteisesti ollut keskustan vahvaa aluetta. Puolueelle ennakoidaan murskatappiota, ja kriittisimpiä äänenpainoja on kuulunut nimenomaan Oulun vaalipiiristä, joka on pääministeri Juha Sipilän kotikenttä. Keskustan ääniä vaikuttaa valuvan perussuomalaisten laariin etenkin Oulun suunnalla.

Kainuussa vaalitulos on arvailujen varassa. Jääkö keskusta ilman edustajia, nouseeko perussuomalaisten tai vihreiden riveistä kainuulainenkin kansanedustaja, palaako sdp:n Raimo Piirainen eduskuntaan, säilyttääkö kokoomuksen Eero Suutari paikkansa ja kuinka jakautuvat vasemmistoliiton äänet? Montako edustajaa Kainuu Arkadianmäelle saa?

Joka tapauksessa on selvää, että voittaja ratkeaa vasta sunnuntaina. Paljon on kiinni siitä, kuinka eri puolueet saavat kannattajansa liikkeelle. Esimerkiksi perussuomalaisten äänestäjäkunnassa on paljon niitä, jotka eivät yleensä ole äänestäneet ahkerasti, minkä vuoksi gallupkannatus voi olla lopullista äänisaalista tukevampi.

Melko selvää on myös se, että hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja hankalat. Suurin puolue joutuu etsimään rinnalleen useita hallituskumppaneita, ja tappion kokeneet saattavat jäädä mieluummin oppositioon.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »