REFRRER:path /

Trump aloitti Saksaa sättimällä

Kuvakaappaus uutisvideosta
Puolustusministeri James Mattis (oikealla), ulkoministeri Mike Pompeo, USA:n Nato suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison ja Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö John Kelly (vasemmalla) kuuntelivat hämmentyneinä, kun Donald Trump aloitti Saksan sättimisen.
Historian ymmärtäminen on tärkeä osa valtiojohtajien pätevyyttä. Jos itse johtajalla historian taju on kehnolla tolalla, lankeaa hänen neuvonantajilleen sitäkin tärkeämpi rooli päämiehensä auttamisessa. Aina oppi ei mene perille.

Tämä nähtiin, kun presidentti Donald Trump aloitti Brysselissä heti aamiaisella Naton norjalaiselle pääsihteerille Jens Stoltenbergille Saksan voimakkaan sättimisen.

Video tilaisuudesta paljasti, miten Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö John Kelly elehti ja vaivaantuneena käänsi katseensa.

Naton huippukokouksessa Trumpin ja Angela Merkelin – välinen vastakkainasettelu näyttää nousevan keskeiseksi.

Trump syyttää Saksaa sotilasmenojen alhaisuudesta ja energiariippuvuudesta Venäjän kanssa.

On kerrottu, että Donald Trumpin yöpöydällä hänen varhemmassa aikuisuudessaan on nähty Adolf Hitlerin Taisteluni. Niinpä jos Trumpilla olisi yhtään ymmärrystä Saksan kansallisen pasifismin taustasta, hän osaisi nyt pitää pienempää suuta.

Viime vuosisadan jälkimmäisen puoliskon Euroopan kantavana geopoliittisena ajatuksena oli pitää Länsi-Saksa sotilaallisesti kääpiönä. Tästä sodan voittajat USA, Britannia, Ranska ja Neuvostoliitto olivat yhtä mieltä.

Myös EEC eli EU syntyi, ettei Saksasta enää tule sotilaallista uhkatekijää, rauhan takaajaksi. Se ei syntynyt USA:n viholliseksi, kuten Trump nykyisin aivan absurdisti väittää.

Euroopan suurimman talousmahdin puolustusmenojen nostaminen oikopäätä Nato-normiin eli 2 prosenttiin kasvavasta bruttokansantuotteesta olisi kohtuutonta ja johtaisi vastavuoroiseen varustautumiseen ja uhkakuvien vahvistumiseen Venäjällä.

Trump kuitenkin vaatii tätä samoin kuin muidenkin Nato-maiden ”puolustusvelan” kuittausta Yhdysvalloille tajuamatta tällaisen nopean varustelukierteen vaikutusta.

Trumpin puhe on sitä paitsi hämäävää. USA:n suorat menot Euroopan puolustukseen olivat viime vuonna 31 miljardia dollaria eli vain 5 % maan yli 603 miljardin puolustusbudjetista. Naton eurooppalaiset jäsenet käyttivät yhteensä liki 240 miljardia.

Trumpia paremmin historiansa lukeneet tietävät, että Yhdysvaltain rooli Natossa on ollut vahva sen omien intressien takia. Kylmän sodan aikana se oli välttämätöntä tasapainon ylläpitämiseksi. Naton muut jäsenet tunnustavat nyt vastuunsa yhteisen puolustuksen kehittämisessä ja sitä varten on hyväksytty ohjelma.

Jos Trumpilla olisi ymmärrys Saksan pasifismin taustasta, hän osaisi pitää pienempää suuta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti