REFRRER:path /

Trump ei ymmärrä Amerikan parasta

Trump sivuuttaa neuvot, jotka ovat ristiriidassa hänen asenteensa kanssa. Kun ulkoministerikin pitää presidenttiä ääliönä, tilanne ei voi olla vaaraton.

Yhdysvaltain laadukkaimmissa medioissa esiintyy jatkuvasti pohdintoja presidentti Donald Trumpin kyvykkyydestä hoitaa virkaansa. Aihetta näihin puheenvuoroihin ovat antaneet tiedot presidentin lähipiiristä.

Useiden lähteiden mukaan Trump sivuuttaa neuvot ja mielipiteet, jotka ovat ristiriidassa hänen oman asenteensa kanssa. Ulkoministeri Rex Tillerson on tuskastuksissaan todennut, että Trump on ”moron”. Sanalle on suomeksi monia selityksiä: hölmö, tollo, toope, tylsimys jne.

Kun ulkoministeri pitää presidenttiään ääliönä, tilanne ei voi olla vaaraton. Trumpin ratkaisu ongelmaan on luultavasti sama kuin jo niin monesti aikaisemminkin: ”You´re fired!” Saat potkut!

The New York Timesin mukaan Trumpin valmistautuu vaihtamaan ulkoministerinsä. Paikalle olisi tulossa CIA:n nykyinen johtaja Mike Pompeo.

Tillerson on tässä tilanteessa ollut Euroopassa ja tavannut niin EU:n kuin Naton kollegoitaan. Kesken matkan tuli tieto, että Trump on päättänyt siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Yhdysvaltain lupaus siirrosta on jo tehty pari vuosikymmentä sitten, mutta Trumpin edeltäjät eivät ole panneet sitä toimeen. Ratkaisun on tiedetty vaikeuttavan Israelin ja Palestiinan rauhanprosessia ja vahingoittavan arabimaiden suhteita Yhdysvaltoihin.

Juuri näin on nyt käymässä. Arabimaiden ja palestiinalaisten johtajat ovat siirron tuominneet. Jyrkempi siipi Hamas julistaa ”helvetin porttien” avautuvan Amerikalle.

Ainoa taho, joka kiittää Trumpia on Israelin nykyjohto: Benjamin Netanjahu jyrkän linjan liittolaisineen.

Trumpin ainoa peruste siirrolle on ollut vaalilupauksen lunastaminen, kirjoittaa The Washington Post.

Trump on esimerkiksi Palestiinan ja Jordanian edustajille vain todennut, että siirto on pakko tehdä.

Lehden tietojen mukaan niin ulkoministeri Tillerson kuin puolustusministeri Jim Mattis ovat vastustaneet lähetystön siirtoa. Turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H. R. McMaster on joutunut etsimään keinoja, miten ratkaisu aiheuttaisi vähiten vahinkoa.

YK:n pääsihteeri António Guterres, EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini, Euroopan maiden johtajat – mm. Britannian Theresa May, Saksan Angela Merkel ja Ranskan Emmanuel Macron – ovat kuorossa pitäneet Trumpin ratkaisua vahingollisena.

Jopa paavi Franciscus on korostanut, että Jerusalem on juutalaisten, kristittyjen ja muslimien ainutlaatuinen, pyhä kaupunki. Jerusalemin aseman vahvistaminen Israelin pääkaupunkina, mitä suurlähetystön siirto käytännössä merkitsee, haittaa pyrkimystä rauhaan.

Trump tekee ratkaisullaan tyhjäksi oman vävynsä Jared Kushnerin vaatimattomat pyrkimykset edistää Lähi-idän rauhanprosessia. Yhdysvalloilla ei tämän jälkeen ole edellytyksiä toimia minkäänlaisena välittäjänä.

Mitä ratkaisusta pahimmillaan voi seurata?

Väkivaltaisuudet Israelin ja Palestiinan kesken todennäköisesti kiihtyvät. Trump ei myöskään ole tajunnut, kuinka keskeinen tekijä tämä vuosikymmeniä jatkunut konflikti on myös islamistisen terrorismin innoittajana ja sytyttäjänä.

Kun Isisin ns. kalifaatti on maantieteellisesti tuhoutumassa Syyrian ja Irakin alueilta, sen taistelijat hajautuvat muualle jatkamaan jihadiaan. Tarkoitus on epäilemättä saada aikaan mahdollisimman suurta tuhoa lännessä ja nyt erityisesti USA:ssa.

Pahinta on, että Trumpin ratkaisu voi ajaa myös uusia voimia terrori-iskuihin lännessä. Viime aikoina maltillisempaan suuntaan kehittynyt Hamas saattaa nyt radikalisoitua entisestään ja ulottaa toimintansa länteen.

Trumpin ratkaisu voi

ajaa myös uusia voimia

terrori-iskuihin lännessä.

Hamas saattaa nyt

radikalisoitua entisestään ja

ulottaa toimintansa länteen.

Jätä kommentti