REFRRER:path /

Trumpin kampanjaan virtaa FBI:n johtajalta

Trump vertaa sähköpostitutkintaa Nixonin Watergate-skandaaliin.Demokraatit vaativat FBI:ltä tietoja Trumpin yhteyksistä Venäjän johtoon.

Amerikan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin on nyt vain tasan viikko aikaa. Kampanjoiden loppusuoralle tuli sähköä, kun FBI:n johtaja James Comey ilmoitti demokraattien Hillary Clintonin sähköpostien uudesta tutkinnasta.

FBI hankki valtuudet uuteen tutkintaan sen jälkeen, kun se oli löytänyt Clintonilta uusia sähköposteja entisen kongressiedustajan Anthony Weinerin tietokoneelta. Weinerin posteja oli tutkittu epäiltäessä hänen laittomia yhteyksiään alaikäiseen tyttöön. Weinerin puoliso on Clintonin avustajia.

Comey kirjoitti kongressin johdolle, että FBI ei tässä vaiheessa pysty arvioimaan, onko uudella materiaalilla merkitystä vai ei. Tutkinta luultavasti kestää yli vaalien. Aikaisemmin kesäkuussa Clintonin yksityisen tietokoneen sähköpostien tutkinta lopetettiin eikä aihetta syyttämiseen löydetty.

Comey antoi kongressille tiedon uudesta tutkinnasta, vaikka oikeusministeriö oli siitä varoittanut. Yhdysvalloissa on laki (Hatch Act), joka määrää, että hallinnon viranomaiset eivät saa käyttää asemaansa vaaleihin vaikuttamiseksi.


Kampanjan kierrokset kiihtyivät edelleen, kun senaatin demokraattien johtaja Harry Reid vastaavasti syytti Comeyta siitä, että tämä on pimittänyt tiedot tiiviistä yhteydenpidosta Donald Trumpin ja tämän neuvonantajien sekä Venäjän hallituksen välillä. Reid oli vaatinut Comeyta julkaisemaan nuo tiedot jo kuukausia sitten.

Myös useat kolumnistit ovat arvostelleet Comeyn ratkaisua julkistaa uusi tutkinta – joka juridisesti tuskin johtaa mihinkään – erittäin huonosti harkituksi.

Trump ratsastaa nyt viimeisen viikon Clintonin sähköpostien tutkintailmoituksella koventaen entisestään syytteitään. Hän on verrannut skandaalia Watergateen, joka johti presidentti Richard Nixonin eroon.

Mielipidemittauksissa erot olivat tasoittuneet jo ennen Comey-uutista. Tapaus antaa Trumpille paljon uutta puhtia loppukiriin ja vastaavasti sekoittaa pasmoja Clintonin voitonvarmassa leirissä.

Mittausten tasaisuudesta huolimatta Clinton on ollut viime päiviin saakka varsin vahvoilla osavaltiotason ennusteissa.

Ennen vaaleja USA:ssa on tapana jakaa osavaltioita ehdokkaiden kannalta varmoihin, todennäköisiin sekä tasaisiin, toss up -osavaltioihin. Kun melkein kaikissa osavaltioissa voittaja saa kaikki valitsijamiehet taakseen, ratkaisevan tärkeitä ovat ensinnäkin suurimmat osavaltiot. Niistä Clintonilla on tukevasti Kalifornia ja New York.

Loppuvaiheen emailtutkinta saattaa johtaa siihen, että Trump saa suurista osavaltioista itselleen Texasin ja Floridan, jotka toistaiseksi ovat olleet yllättävän tasaisia. Aikaisemmin oli jopa spekuloitu sillä, että vahvasti republikaaninen Texas historiallisella tavalla siirtyisi nyt demokraateille.

Valintaan riittää 270 valitsijamiestä 538:sta. Viime aikoihin saakka Clintonille on jo laskettu voittoon riittävä määrä varmoja, todennäköisiä ja nojaavia osavaltioita. Trumpin varmojen, todennäköisten ja nojaavien osavaltioiden valitsijamiesluku on näihin saakka ollut alle 130.

Käytännössä Trumpin pitäisi voittaakseen saada tuekseen jokainen vaa´ankielivaltioista. Jos näin kävisi ja Clinton menettäisi vielä joitakin häneen kallellaan olevista valtioista, Trump nousisi vedonlyöntitoimistojen tappioksi presidentiksi.

Edelleenkin Clintonin voittoa pidetään vedonlyönnissä todennäköisenä. Trumpin voitonmahdollisuudet lasketaan nyt vedonlyönnissä enintään 33-prosenttisiksi.

Presidentinvaaliin erikoistunut sivusto FiveThirtyEight ennusti voitonmahdollisuudet maanantaina Clintonin hyväksi prosentein 78,8–21,1.

Vastaavasti mielipidetutkimuksiin nojaava The New York Times piti maanantaina tukemansa Clintonin voittoa edelleen 90-prosenttisen varmana.

Clintonin voittoa pidetään

vedonlyönnissä

yhä todennäköisenä.

Trumpin mahdollisuudet

lasketaan vedonlyönnissä

enintään 33-prosenttisiksi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti