REFRRER:path /

Tunnin junayhteydellä dynamiikkaa pohjoiseen

Jukka Keränen / arkisto
Kajaanin, Oulun, Kokkolan ja Rovaniemen ympärille on muodostettavissa aidosti 700 000 asukkaan työssäkäyntialue, jos kaupunkien välille saadaan nopea junayhteys.
Pohjoisen Suomen suurimpien kaupunkien Kajaanin, Kemin, Kokkolan, Raahen, Rovaniemen, Oulun ja Tornion kaupunginjohtajat julkaisivat yhteisen kannanottonsa sopivasti nelisen kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Toiveena on, että valtaan pyrkivät poliitikot ottavat tästä koppia ja lupaavat viedä asioita aikanaan päätökseen. Pääpaino kannanotossa on liikennehankkeissa.

Kaupunginjohtajat ovat tässä oikealla asialla. Sujuvat ja nopeat yhteydet luovat alueelle dynamiikkaa. Mielenkiintoisin kohta kaupunginjohtajien kannanotossa on esitys tunnin junayhteydestä Oulusta Kajaaniin, Kokkolaan ja Rovaniemelle. Tämä loisi Pohjois-Suomeen aidosti yhteisen työssäkäyntialueen, jonka piirissä olisi noin 700 000 henkilöä. Valokuituverkon vahvistaminen puolestaan parantaisi työskentelyedellytyksiä paikasta riippumatta.

Tunnin juna on toistaiseksi ollut vireillä vain Etelä-Suomen kasvukolmiossa eli Turusta ja Tampereelta Helsinkiin. Tässä muna seuraa kanaa eli nopeampia yhteyksiä perustellaan väestönlisäyksellä. Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa voitaisiin ottaa rohkea liike pitkälle tulevaisuuteen – järjestys vain olisi päinvastainen.Nopeat junayhteydet ja entistä paremmat tietoliikenneyhteydet mahdollistaisivat ihmisten muuttaa edullisempien asumiskustannusten ja väljemmän elämisen perässä etelästä pohjoiseen. Tämä tasapainottaisi epäsuhtaista muuttoliikettä, joka aiheuttaa ongelmia sekä pohjoiseen että etelään.

Tässä tilanteessa päättäjiltä odotetaan rohkeutta nähdä metsä puilta ja muna ennen kanaa. Luodaan investoinneilla puitteet muuttoliikkeelle. Pohjoisen kansanedustajille tämä on selvä juttu, mutta tässä voisi olla looginen ymmärryksen paikka myös muille päättäjille. Tasapainoisesti asutettu Suomi on kaikkien etu ja myös turvallisuuspoliittisesti järkevämpi ratkaisu kuin kaikkien ihmisten ja palveluiden keskittäminen muutamaan keskukseen Etelä-Suomessa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti