REFRRER:path /

Tuskilta lujat teesit Weberille

Kimmo Brandt
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin Helsingin teesit saattavat jäädä historiaan.
Euroopan kansanpuolueen, EPP:n, kongressi huipentui Helsingissä odotetulla tavalla: saksalainen Manfred Weber valittiin puolueryhmittymän kärkiehdokkaaksi ensi toukokuun EU-vaaleihin. Tämä valinta vienee hänet loppujen lopuksi komission puheenjohtajaksi, jos EPP voittaa vaalit.

Alexander Stubb hävisi vaalin selvästi: 492-127 ääntä. Vain 20 prosentin ääniosuus oli Stubbille paha pettymys. Eurooppalaisia perusarvoja voimakkaasti korostanut kampanja ei purrut puolueryhmittymässä, jonka seinät ovat liian leveällä.

Torstaina puhuneen Unkarin johtajan Viktor Orbánin viestin osoite ei jäänyt kenellekään epäselväksi: ”Ei luoteta niihin, jotka rakentavat henkilökohtaista kunnianhimoaan jakamalla EPP-perheemme sosialistisilla ja liberaaleilla väitteillään.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, puolalainen Donald Tusk piti kongressin lujimman ja selväsanaisimman puheen.

Tusk painotti mahdollisimman selvästi, ettei kenelläkään ole oikeutta keskustaoikeistolaisessa, kristillisdemokraattisessa poliittisessa perheessä hyökätä liberaalia demokratiaa ja sen perustuksia vastaan. Kohteena oli selvästi juuri Orbán.

Euroopan rajojen, alueen ja identiteetin, tehokas puolustaminen ei koskaan voi johtaa liberaalin demokratian sääntöjen uhmaamiseen.

Varmemmaksi vakuudeksi Tusk teroitti kohta kohdalta, usein aplodeja keräten, mitä puolueessa ei voida suvaita.

”Jos vastustat laillisuusperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta, et ole kristillisdemokraatti.

”Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja vapaista kansalaisjärjestöistä, jos sallit muukalaivihan, homofobian, nationalismin ja juutalaisvastaisuuden, et ole kristillisdemokraatti.

”Jos asetat valtion ja kansakunnan vapautta ja yksilön arvokkuutta vastaan tai niiden yläpuolelle, et ole kristillisdemokraatti.”

”Jos toivot konfliktia ja jakolinjoja maailmaan ja Euroopan unioniin, et ole kristillisdemokraatti.”

”Jos tuet Putinia ja hyökkäät Ukrainaa vastaan, jos suosit hyökkäävää puolta uhria vastaan, et ole kristillisdemokraatti.”

”Jos tahdot korvata läntisen liberaalin demokratian mallin itäisellä ”autoratiivisen demokratian” mallilla, et ole kristillisdemokraatti.”

Donald Tuskin Helsingin teesit olivat varmasti tarkoitettu ohjeeksi ja opetukseksi nimenomaan Manfred Weberille.

Tuskin mielestä Unkarin Orbán ei selvästikään kuulu puolueperheeseen. Weber ei ole rohjennut asiaan kantaa ottaa.

Tuskin mielestä Orbán ei selvästikään kuulu puolueperheeseen. Weber ei ole rohjennut asiaan kantaa ottaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti