REFRRER:path /

Urheilusta kainuulainen vientituote

Vuokatin Urheiluopisto / arkisto
Kiinan urheiluhallinnon johtaja Liu Chengliang allekirjoitti Kiinan hiihtoliiton ja Vuokatin urheiluopiston välisen sopimuksen projektipäällikkö Mikko Virtasen kanssa vuosi sitten. Tämä sopimus kantaa nyt hedelmää.
Kainuulaisesta urheiluvalmennuksesta on tulossa kovaa valuuttaa myös kansainvälisillä markkinoilla. Tästä osoituksena Kiinan urheiluministeri Gou Zhongwen seurueineen vieraili Sotkamossa maanantaina.

Vierailun aikana sovittiin siitä, että syksyllä 150 lukioikäistä kiinalaisurheilijaa tulee Vuokattiin opiskelemaan ja harjoittelemaan. Opiskelijoiden tulo on jatkoa viisivuotiselle yhteistyösopimukselle, jonka Vuokatin urheiluopisto allekirjoitti Kiinan urheiluministeriön kanssa reilu vuosi sitten.

On hienoa, että tällainen maiden välinen yhteistyö ei ole jäänyt pelkäksi kohteliaisuudeksi, vaan se toteutuu käytännössä. Jo nyt kiinalaiset urheilijat ovat urheiluopiston johtajan Veikko Halosen mukaan suurin ulkomainen ryhmä. Opistolla harjoitteli viime talvikaudella runsaat sata kiinalaisurheilijaa keskimäärin kahdeksan viikon ajan. Majoitusvuorokausia on tähän mennessä kertynyt 6 500.

Vuokatin Urheiluopistolla on pitkät perinteet suomalaisessa hiihtovalmennuksessa. Suomen Latu perusti sen vuonna 1945 ja muutamaa vuotta myöhemmin sen osakkaaksi tuli Suomen Hiihtoliitto. Tätä nykyä hiihtoliiton ohella opiston omistajia ovat Kainuun Liikunta ja Kajaanin koulutusliikelaitos.

Viime vuonna opisto pyöritti vajaan 10 miljoonan liikevaihtoa. Työntekijöitä on 80 ja opiskelijoita noin 180. Vaikka urheiluopiston päätehtävä on kotimaisten urheilijoiden valmentaminen, ulkomaisten nuorten kiinnostusta ei kannata sivuuttaa.

Menestyvät urheilijat ovat arvokkaita käyntikortteja kotimaissaan. He näyttävät esimerkkiä ulkomailla siitä osaamisesta, jota valmennuksessa Kainuussa osataan tehdä. Samalla he markkinoivat laajemminkin maakuntaa ihmisille, jotka eivät ole Kainuusta aiemmin kuulleetkaan.

Laadukas valmennus erinomaisissa talvisissa puitteissa kannattaakin nähdä laajempana, koko Kainuuta koskevana matkailun mainoksena. Siksi kiinalaiset urheilijanuorukaiset ja Vuokatin Urheiluopisto tekevät tärkeää vientityötä koko Kainuun hyväksi.

Kiinalaiset urheilijanuorukaiset ja Vuokatin urheiluopisto tekevät tärkeää vientityötä Kainuulle.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti