REFRRER:path /

Vahvuuksista on Kainuun väestökadon tulpaksi

Antti Kärkkäinen / ARKISTO
Kainuussa on mahdollisuus hakea hyvinvointia esimerkiksi luonnosta ihan toisella tavalla kuin ruuhka-Suomessa. Rauhallisuus ja luonto ovat valttikortteja, joiden arvo todennäköisesti vain kasvaa.
Väkiluku jatkaa laskuaan Kainuussa (KS 8.1.). Koko maakunnassa oli joulukuun lopussa 774 asukasta vähemmän kuin vuosi sitten. Se tarkoittaa reilun prosentin vähenemistahtia vuodessa.

Yhdenkään kainuulaiskunnan väkiluku ei kasvanut, mutta kolmessa kunnassa väki väheni entistä kiivaammalla tahdilla. Sotkamossa ja Kajaanissa sinnitellään maakunnan lohdullisimmissa lukemissa, kun lasku jää reilusti alle prosentin.

Kainuu ei ole negatiivisen väestökehityksen kanssa yksin. Sama trendi on ollut nähtävissä jo pitkään kaikkialla Itä- ja Pohjois-Suomessa muutamia positiivisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Tahti tuntuu vain kiihtyvän, ja vaikka esimerkiksi pohjoisen suurin kaupunki Oulu edelleen kasvaa, on senkin kasvu hiipunut. Kaupunki painii samojen ongelmien kanssa kuin muutkin seudut idässä ja pohjoisessa: etenkin nuori, työikäinen väki karkaa etelään, pääasiassa pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle.

Vaikka muuttoliikkeitä on nähty ennenkin, ei voi kiistää etteikö kehitys huolestuttaisi. Huolta lisää se, että samalla kun muuttoliike kiihtyy harvaan asutulta alueelta kohti kasvukeskuksia, pienenee syntyvyys kaikkialla.

Rukkasia ei kuitenkaan kannata heittää nurkkaan. Kainuun nopeasti parantunut työllisyystilanne ja yritysten investointisuunnitelmat luovat uskoa tulevaan. Vastavirtaan kulkijoita on aina, eikä kaikkia houkuta ruuhka-Suomi.

Vahvuuksia voisi löytyä myös voimakkaan trendin myötä, joka on nostanut elämänlaatuun satsaamisen, mindfullnesin, joogan ja hidastamisen ihmisten mielenkiinnon kohteeksi. Moni kaipaa rauhallista, puhdasta ja turvallista elinympäristöä, ja niitä täältä löytyy.

Keskeistä on, että täällä säilyvät edellytykset elää sujuvaa arkea: toimivat logistiset yhteydet, monipuoliset palvelut, koulutusmahdollisuuksia nuorille ja töitä aikuisille.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti