REFRRER:path /

Viisut politisoituivat

MAJA SUSLIN / EPA
Ukrainan Jamala voitti Euroviisut balladilla, joka kertoi Krimin tataarien pakkosiirroista vuonna 1944.
Eurovisionin laulukilpailuja on järjestetty vuodesta 1956 saakka. Nyt 60 vuotta myöhemmin järjestäjien on pakko vakavasti pohtia, mikä on suuren kulttuuritapahtuman tulevaisuus.

Viihteellisessä musiikkitapahtumassa on korostettu rauhaa ja rakkautta sekä eurooppalaista yhtenäisyyttä. Tilaa on annettu sujuvasti erilaisille kulttuureille ja uskonnoille, syyllistämättä muita. Politiikka ja konfliktit on pidetty sivussa.

Ukrainan voiton jälkeen Euroviisut ei enää ole irti politiikasta. Jamala eli Susana Jamaladinova esitti itse tekemänsä balladin ”1944”. Kappale kertoi tuona vuonna Stalinin toteuttamista Krimin tataarien pakkosiirroista. Jamaladinova, itsekin tataari, kertoi siinä oman isoäidin äitinsä tarinan. Laulussa oli väkevä sanoitus: ”Kun muukalaiset saapuvat, he tulevat kotiisi. He tappavat teidät kaikki ja sanovat: emme ole syyllisiä”.

On selvää, että Ukrainan kappaleen nimi olisi yhtä hyvin voinut olla myös 2014. Tuolloin Krim pakkoliitettiin Venäjään.

Ennen kilpailua Ukrainan esitystä syytettiin politikoinnista. Järjestäjät tutkivat asian ja totesivat, että sanoitus ei suoraan ota kantaa nykytapahtumiin. Niinpä se sai osallistua ja voittaa.

Eri maiden asiantuntijaäänten jälkeen Ukraina oli toisena ja Venäjä viidentenä. Ei liene yllätys, kun Ukraina ja Venäjä eivät antaneet yhtään pistettä toisilleen. Vaikka Venäjä sai enemmän yleisöääniä kuin Ukraina, asiantuntijaäänten etumatkan ansiosta Ukraina kiri voittoon.

Eurooppalaiset antoivat äänillään vahvan kannanoton, ettemme me hyväksy Venäjän toimia Ukrainassa. Tämä on arvokas viesti, mutta sotii Euroviisujen arvoja vastaan.

Euroviisut on ottanut hyvällä tavalla kantaa myös vaikeisiin aiheisiin, kuten seksuaaliseen tasa-arvoon. Tapahtuma on hyvinkin voinut lisätä suvaitsevaisuutta aiemmin kiellettyihin asioihin.

Politiikka on kuitenkin tapahtumalle haitaksi. Seuraavaksi Puola voisi kampanjoida Natsi-Saksan julmuuksista, Suomi vaatia Karjalaa takaisin, Bosnia-Herzegovina ja Serbia palauttaa mieleen Srebrenican joukkomurhan ja niin edelleen.

Politiikka ei kuulu Euroviisuihin. Tästä järjestäjien on huolehdittava ensi vuonna nykyistä ryhdikkäämmin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti