REFRRER:path /

Vuokrasta vetovoimaa

Jani Sourander / arkisto
Kajaanin kalleimmat tonttivuokrat ovat asuntomessualueella Onnelassa, mutta ne ovat vain murto-osan Helsingin kalleimmista vuokratonteista.
Pääkaupunkiseudun asumisen kalleus nousi jälleen viime viikolla otsikoihin, kun Yle julkaisi uutisen helsinkiläisestä Tuuli Kunnaksesta. Hän asuu suositulla Käpylän omakotitaloalueella kaupungin vuokratontilla.

Vuokrasopimus umpeutuu parin vuoden kuluessa ja vuokraan on tulossa jopa 5000 euron korotus vuodessa. Osa alueen asukkaista pohtii uutisen mukaan muuttoa muualle.

Kainuulle se sopii mainiosti. On sanomattakin selvää, että Kehä III:n ulkopuolella asuminen on edullisempaa kuin pääkaupunkiseudulla. Asumiskustannukset voivatkin tulevaisuudessa nousta entistä merkittävämmäksi alueen vetovoimatekijäksi, kun työn tekeminen ei ole samalla tavalla paikkaan sidottua kuin ennen.


Ylen uutisessa oli listattu Helsingin eri kaupunginosien tonttivuokria. Kalleimmat hinnat ovat Kampissa, jossa joutuu maksamaan vuokraa miltei 100 euroa neliöltä. Yli 50 euron neliövuokria perittiin myös Kalliossa, Länsisatamassa ja Sörnäisissä. Töölössä jäätiin hivenen 50 euron alle.

Kajaanissa kalleimmat neliövuokrat joutuu maksamaan rantatontista Onnelassa. Hinta on 1,50 euroa neliöltä. Yli euron neliövuokraa peritään myös muualla Onnelassa sekä Kuurnassa. Loput Kajaanin vuokratonteista jäävät alle euroon neliöltä. Ero Helsingin kalleimman ja Kajaanin kalleimman vuokratontin välillä on siis yli 60-kertainen. Normaalien omakotialueidenkin tontteihin verrattuna hintaero Kajaanin eduksi nousee helposti moninkertaiseksi.

Jos asukas on viehättynyt omakotiasumiseen ja budjetti ei salli maan ostoa, niin kainuulainen omakotitalo sallii sen, mihin pääkaupunkiseudulla vain harvalla on enää varaa.

Vuokrien korotukseen liittyy myös mielenkiintoinen periaatteellinen näkökulma. Helsinki aikoo samaan aikaan laskea kunnallista tuloveroa eli niin sanottua veroäyriä.

Tämä tarkoittaa tulonsiirtoa omakotiasukkailta kerrostaloissa asuville. Pahimmassa tapauksessa vuokrankorotukset voivat heikentää asukkaiden kykyä huoltaa kotejaan, mikä rapauttaisi Helsingin pientalojen kunnon.

Jätä kommentti