REFRRER:path /

Näin kurpitsa säilyy syömäkelpoisena pitkään – lue vinkit

Kurpitsan satokausi on vauhdissa. Jokaisella lajikkeella on oma vivahteensa.

Colourbox
Kurpitsat ovat kurkkukasveja. Niiden koko ja muoto vaihtelevat paljon eri lajikkeiden välillä.

Minni Soverila

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju kertoo viljelleensä kurpitsoja jo pitkään. Viime vuonna Red Kuri säilyi huoneenlämmössä jouluun asti.

Säilyvyys vaihtelee hieman lajikkeittain, muuta Laaksoharju antaa muutaman vinkin, joiden avulla kurpitsa pysyy syömäkelpoisena pidempään.

– Kurpitsat kannattaa poimia tarpeeksi kypsinä. Sadonkorjuuvaiheessa pitää myös muistaa poimia kurpitsa lyhyen varren kanssa. Jos kurpitsan poimii raakana ja ilman ”napanuoraa”, se pilaantuu nopeammin. Kun varsi on täysin kuivunut, sen voi ottaa pois, Laaksoharju neuvoo.

Käyttöä varten kurpitsa halkaistaan, kuoritaan ja siemenet ja rihmasto poistetaan. Mehukas malto sopii lähes ruokaan kuin ruokaan, mutta sen lisäksi kurpitsasta kannattaa hyödyntää myös sen siemenet.

Siemenet kannattaa huuhtoa ja paahtaa kevyesti paistinpannulla.

– Toisissa lajikkeissa on enemmän siemeniä kuin toisissa. Kaikkien lajikkeiden siemenet ovat syötäviä, mutta kyllä hampaissa tuntee, mitkä lajikkeet ovat parhaita. Esimerkiksi jättikurpitsojen siemenissä on kova siemenkuori.

Talvilajikkeiden satokausi on käynnissä, ja kurpitsoja löytää jo markettien vihannesosastoilta. Laajempaa valikoimaa etsivän kannattaa Laaksoharjun mukaan suunnata torille, siirtolapuutarhojen syysmyyjäisiin tai katsoa, löytyykö omalta kotipaikkakunnalta sopivaa ruokapiiriä.

Toisin kuin tuttujen kurkkukasvien, kurpitsan hedelmien muoto vaihtelee paljon eri lajikkeiden välillä.

Talvikurpitsat sisältävät vähemmän vettä kuin varhaisemmat serkkunsa kesäkurpitsat.

Kurpitsat sisältävät runsaasti A-, C- ja B-vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kurpitsalajikkeita

Tutustu näihin

Butternut Waltham
-lajike on vaalean värinen ja muistuttaa päärynää. Sisältää paljon betakaroteenia. Painaa noin 1–2,5 kiloa. Säilyy jopa 6–12 kuukautta.

Red Kuri
-lajike on yksi Hyötykasviyhdistyksen suosituimmista lajikkeista. Tunnetaan myös nimellä Oranssi Hokkaido. Painaa noin 1–2,5 kiloa. Maultaan pähkinäinen.

Big Max
-lajike voi kasvaa jopa 50 kilon painoiseksi. Ihanteellinen kurpitsakoristeeksi ja halloween-lyhtyjen valmistukseen.

Jätä kommentti