REFRRER:path /

Skool, kippis ja onnea! Raikas bellini ja hurmaava booli sopivat juhlien alkumaljoiksi

Muista myös alkoholiton versio.

Eriika Ahopelto
Kultaisessa valmistujaisboolissa maistuu lakka.

Juha Sihto

Kevät ja kesä ovat täynnä juhlia. Lakkiaiset, valmistujaiset, ripille pääsemiset, häät – nyt jos koskaan on syytä kohottaa malja. Ja jos ei muuta keksi, kesä itsessään antaa aiheen kippistelyyn.

Perinteisesti juhlien alku- tai onnittelumaljana tarjotaan kuplivaa kuohuviiniä, jopa samppanjaa. Se on toki aina varma valinta, mutta joskus on hauska kokeilla muutakin kuin suoraan kaupan tiskiltä löytyvää juomaa.

Ravintola Näsinneulan sommelière Elisa Närhi on laatinut kevään juhliin kaksi poreilevaa alkumaljaa ja kaksi boolia.

Bellini saa makunsa kotimaisesta raparperista. Alkoholiton versio tehdään raikkaasta seljankukkamehusta.

Alkumaljan voi korvata boolilla. Kun raaka-aineet varaa etukäteen valmiiksi, boolia tekee nopeasti lisää isommallekin joukolle, ja juomaa voi tarjoilla vaikka koko juhlien ajan.

Kullanvärisessä boolissa maistuu suomalainen marja. Cocktailina paremmin tunnettu mojito-booli huumaa limetin ja mintun aromeilla.

Aurinkoinen

Kultaisessa valmistujaisboolissa maistuu lakka.

22 annosta, 8% alkoholia:

0,75 l kuivaa valkoviiniä

0,35 l lakkalikööriä

1 l tonic-vettä

jääkuutioita tai yksi iso jääkimpale

koristeeksi lakkoja tai tyrnimarjoja ja sitruunamelissan lehtiä

Kaada kaikki ainekset boolimaljaan ja sekoita. Koristele marjoilla ja sitruunamelissalla.

Kullanvärinen booli on puolimakea ja siinä on jalo lakan aromi. Kesäisellä boolilla voi halutessaan korvata juhlien kuohuviinitarjoilun.

Boolista saa näyttävän, jos jäädytät sitä varten yhden ison jääkimpaleen. Jäästä tulee erityisen koristeellinen, kun lisäät jäädytettävään veteen yrttejä, esimerkiksi sitruunamelissan lehtiä. Myös syötäviä kukkia voi käyttää.

Pane vedellä ja koristeilla täytetty pakasterasia pakastimeen jäätymään jo juhlia edeltävänä päivänä.

Jääkimpale sulaa hitaammin kuin pienet jääkuutiot, joten booli pysyy pidempään sen makuisena ja vahvuisena kuin on tarkoituskin.

Kulutus: 2+1

Boolin kulutuksen määrää juhlien laatu ja kesto. Yleinen nyrkkisääntö on, että juhlien ensimmäisen tunnin aikana boolin kulutus on 2 annosta vierasta kohden ja sitä seuraavina tunteina 1 annos. Annoskoko on noin desilitra.

Boolit valmistetaan tarjoiluastiaan. Kerralla kannattaa tehdä juomaa vain noin tunnin tarpeeseen, muuten booli vetistyy.

Klassikko: Raparperi-bellini

Yksi annos (2 vaihtoehtoa):

⅓ luomuraparperimehua ja ⅔ (12 cl) kuivaa proseccoa TAI

2 cl itse tehtyä raparperisiirappia ja

10 cl kuivaa proseccoa

Raparperisiirappi:

5 raparperin vartta

3 dl sokeria

3 dl vettä

⅓ kanelitankoa

Leikkaa raparperi parin sentin paloiksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna ja anna sokerin sulaa. Lisää kanelitangon pala ja raparperit, anna kiehua noin 20 minuuttia. Jäähdytä, siivilöi ja pullota.

Kaada kuohuviinilasiin ainekset ja sekoita varovasti.

Alkuperäisessä bellinissä on persikkaa, mutta raparperi on yhtä hyvää.

Alkoholiton: Seljankukkajuoma

Yksi annos:

1 osa seljankukkamehua

3–4 osaa sitruunalimonadia

tai kivennäisvettä.

Kaada jäähdytetyt ainekset kuohuviinilasiin.

Voit koristella lasin esimerkiksi pienillä seljankukilla.

Muodikas: Mojito-booli

10 annosta, 11% alkoholia:

3 limettiä

1 iso ruukku vahvaa minttua

1 dl sokeria

3 dl vaaleaa rommia

7 dl kivennäisvettä

jääkuutioita

Pese limetit hyvin kuumalla vedellä ja lohko boolimaljaan. Lisää sokeri ja mintun oksat.

Survo aineksia esimerkiksi perunasurvimella niin, että limetistä ja mintusta irtoaa makua. Kaada maljaan rommi, kivennäisvesi ja jäät. Sekoita huolellisesti.

Mojito on jo vuosia keikkunut cocktail-listojen kärjessä. Se on alun perin kuubalainen juoma, joka makeutettiin sokeriruo’on mehulla.

Kirjailija Ernest Hemingway oli suuri mojitojen(kin) ystävä.

Mojiton syntyhistoria on hivenen hämärä. Yhden tarinan mukaan se olisi kehitelty 1500-luvulla, kun sir Francis Drake purjehti Havannaan. Toisen teorian mukaan juoman olisivat kehittäneet Afrikasta sokeriruokopelloille tuodut orjat.

Joka tapauksessa mojito aloitti todellisen maailmanvalloituksen 1800-luvulla rommiyhtiö Bacardin avulla.

Istuen vai seisten?

Tervetuliaismalja ja osa juhlamaljoista kohotetaan seisten, vaikka vieraat juhlissa muuten istuisivatkin.

Seisten juotavia maljoja ovat malja naisille, kunniavieraalle, hääparille, juhlittavalle henkilölle, valtion päämiehelle ja isänmaalle. Maljan kohde voi toki istua.

Jätä kommentti