REFRRER:path /

Tahnaherkku sopii leivän päälle ja lisäkkeeksi – tässä viisi tahnareseptiä

Ella Kiviniemi

Minni Soverila

Tahnat, salsat ja soosit kuuluvat olennaisena osana moniin ruokakulttuureihin. Nyt suomalaistenkin on aika irtautua guacamolesta.

Tahnat sopivat suurpiirteiselle kokkaajalle, sillä epäonnistuminen on lähes mahdotonta. Ohjeita voi muuttaa omaan makuun sopivaksi.

Tahmean tahnaherkun voi surauttaa leivänpäälliseksi tai tarjoilla liharuuan lisänä. Ensi-ihmetyksen jälkeen erilaiset tahnat alkavat löytää tietään jokaiselle aterialle aamupalavoileivästä lounaspöytään.Tahnat, salsat ja soosit kuuluvat olennaisena osana moniin ruokakulttuureihin. Nyt suomalaistenkin on aika irtautua guacamolesta.

Tahnat sopivat suurpiirteiselle kokkaajalle, sillä epäonnistuminen on lähes mahdotonta. Ohjeita voi muuttaa omaan makuun sopivaksi.

Tahmean tahnaherkun voi surauttaa leivänpäälliseksi tai tarjoilla liharuuan lisänä. Ensi-ihmetyksen jälkeen erilaiset tahnat alkavat löytää tietään jokaiselle aterialle aamupalavoileivästä lounaspöytään.

Valkosipulinen

Skordalia

2 dl saksanpähkinöitä

yksi kokonainen valkosipuli

2 dl keitettyä perunaa

3 rkl keitettyä vettä

½–1 tl suolaa

hyppysellinen sokeria

½ dl punaviinietikkaa

1 dl oliiviöljyä

Murskaa kuoritut
valkosipulin kynnet ja pähkinät sauvasekoittimella hienoksi massaksi. Lisää ja hienonna keitetty peruna. Lisää lämmin vesi, suola ja sokeri.

Lisää lopuksi
etikkaa ja oliiviöljyä vuorotellen vähän kerrallaan, ohuena nauhana ja sekoita koko ajan.


Vinkki:
Voit tehdä kerralla ison annoksen sillä tahna säilyy useita viikkoja. Pinnalle kannattaa lisätä oliiviöljykerros aina, kun laitat sen jääkaappiin.


Sopii:
Toimii loistavasti paistetun kalan kanssa tai maustevoin tapaan pihvin kaverina.

Makea

Punajuuritahna

4 keskikokoista punajuurta

1 ¾ dl auringonkukansiemeniä

1 dl öljyä

3–4 valkosipulinkynttä

2 rkl omenaviinietikkaa

½ rkl sokeria

1 ½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl cayennepippuria

Harjaa punajuuret
puhtaiksi ja keitä ne pehmeiksi. Punajuurten koko vaikuttaa, mutta kypsyminen vie noin 45 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja lohko punajuuret.

Samalla kun
punajuuret kypsyvät, paahda auringonkukansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Kumoa siemenet kulhoon jäähtymään. Mittaa ainekset isoon kulhoon ja soseuta tahnaksi.


Vinkki:
Voit valmistaa tahnan myös esimerkiksi porkkanasta.


Sopii:
Levitteeksi hiivaleivän päälle. Suolainen vuohenjuustokiekko kruunaa herkkuleivän.

Helppo

Avokado-wasabitahna

2 isoa kypsää avokadoa

noin 2 tl wasabia

2 tl ruokaöljyä

3 tl sitruunamehua

maun mukaan suolaa

Halkaise
molemmat avokadot ja poista niistä kivet. Koverra hedelmäliha kulhoon ja hienonna hedelmäliha haarukalla tasaiseksi. Lisää sekaan pari teelusikallista wasabia, öljy, sitruunamehu ja suola. Sekoita hyvin.


Vinkki:
Säätele wasabin määrää omien mieltymystesi mukaan.


Sopii:
Avokadotahna on terveellisempi vaihtoehto dippikastikkeille.

Täyteläinen herkku

Porkkanahummus

½ kg porkkanoita

3 valkosipulinkynttä

6 rkl oliiviöljyä

1 tl hunajaa

1 tl jauhettua kuminaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl korianteria

suolaa ja pippuria

1 tl sitruunan kuorta ja sitruunan mehu

3 rkl tahinia

Kuori porkkanat
ja pilko parin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Sekoita hunaja, kumina, korianteri, paprikajauhe sekä neljä ruokalusikallista oliiviöljyä isossa kulhossa. Murskaa kuoritut valkosipulinkynnet ja heitä ne kulhoon. Lisää joukkoon porkkanat ja pyörittele niitä mausteseoksessa.

Levitä porkkanat
uunivuokaan ja lisää suola ja pippuri. Paahda 225-asteisen uunin yläosassa 20–30 minuuttia. Porkkanat saavat tummua, mutta älä polta. Kaada paahdetut porkkanat ja valkosipulit kulhoon ja lisää oliiviöljy, sitruunan kuori ja mehu sekä tahini. Survo seos tahnaksi.


Vinkki:
Tahini on seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa, jonka voi tarvittaessa korvata vaikka maapähkinävoilla.


Sopii:
Keksien kanssa naposteltavaksi tai tuomaan täyteläisyyttä tortillojen väliin.

Raikas ja kevyt

Minttuinen herne-cashewtahna

3 dl tuoreita herneitä

1 dl liotettuja cashewpähkinöitä

pari tuoretta mintun oksaa

½ sitruunan mehu

2 tl oliiviöljyä

½ dl vettä

2 rkl kreikkalaista jogurttia

suolaa ja pippuria maun mukaan

Liota cashewpähkinöitä
noin tunti. Soseuta liotetut cashewpähkinät.

Lisää joukkoon
sitruunamehu ja vesi, jotta syntyy tasainen tahna.

Lisää tahnaan
herneet, minttu, öljy ja mausteet. Tarvittaessa voit käyttää myös pakasteherneitä.
Jauha ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.


Vinkki:
Tahnaan saa kivan suutuntuman, kun sen joukkoon
lisää lopuksi kokonaisia tuoreita herneitä.


Sopii:
Uusien perunoiden lisukkeeksi tai salaatin joukkoon.

Jätä kommentti