REFRRER:path /

Taikinanyytit täynnä makuja: Katso kuvalliset ohjeet ravioleihin ja pierogeihin

Taikinanyyttejä löytyy kaikista maailman ruokakulttuureista. Täytevaihtoehtoja on yhtä paljon kuin innokkaita kokkejakin.

NINA KARLSSON
Itse tehty pasta tarjoaa loputtomat mahdollisuudet improvisointiin. Uskalla kokeilla eri täytteitä mielikuvituksellisesti. Tarjoile ricotta-yrttiraviolit raviolit sitruunavoin ja parsan kanssa.

Vilja Pursiainen ja Nina Karlsson, teksti ja kuvat

Taikinanyytit ovat perinteisesti olleet isoäitien tekemää kotiruokaa.

Tunnetuimpia taikinanyyttejä ovat Italian täytetyt pastat, raviolit. Venäjällä syödään pelmenejä, Puolassa pierogeja ja Kiinassa wontoneja.

Kaikkia yhdistää sama yksinkertainen idea. Taikinan sisään kääritään kasviksia, juustoa tai lihaa. Aasiassa nyytit dipataan soijaan ja chiliöljyyn, Euroopassa voihin tai smetanaan.

Kiinnostus vanhoihin ruokaperinteisiin kasvaa. Puolassa monet ruokailevat nyt kommunismin ajalta peräisin olevissa maitobaareissa. Osa maitobaareista on kiinnittänyt aterimet ketjulla seinään. Kukin vetäisee itselleen aterimet ja istuutuu pöytään. Eteensä ruokailija saa höyryävän lautasellisen täydellisiä pierogeja. Päälle valutetaan voita ja smetanaa.

Italiassa tuorepastasta tehtyjä täytettyjä pastanyyttejä syödään erityisesti pohjoisissa maakunnissa. Nimensä täytetyt pastat saavat muodon ja kastikkeen mukaan. Raviolit ovat perinteisesti neliönmuotoisia. Suosituin pastojen täyte Italiassa on mieto ja rahkatyyppinen ricotta.

Muutamasta raaka-aineesta syntyy taikina, jonka täyttämiseen on loputtomat mahdollisuudet. Täytetyn pastan kanssa sopivat voi- ja öljykastikkeet, jotka eivät peitä tuoreen pastan makua.

Kun ensimmäiset raviolit nousevat kattilassa pintaan, ruokailijat saavat jo istua pöytään, sillä tuorepasta ei odota syöjäänsä. Meheviin ravioleihin tulee himo. Siksi niitä tehdäänkin kerralla paljon.

Taikina

Raviolit

600g durumvehnäjauhoja

6 munaa

2 tl suolaa

(oliiviöljyä)

kananmunaa ja vettä voiteluun

Seuraa ohjeita alla olevan kuvasarjan mukaan.

1.
Kasaa jauhot keoksi työtasolle ja tee keskelle kolo, johon rikot kananmunat yksitellen. Ripottele munien päälle suolaa ja halutessasi hieman oliiviöljyä. Sekoita munat jauhoihin käsin.

2.
Alusta taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on hyvin kimmoisaa. Jaa taikina neljän osaan ja pyörittele palloiksi ja laita jauhotetun pyyhkeen sisään jääkaappiin noin 20 minuutiksi.

3.
Ota yksi taikinapallo jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Rullaa taikinaa pastakoneen läpi ensin asetuksella nolla, sitten asetuksella yksi, kaksi ja kolme aina seitsemänteen asti. Jauhota pastalevyä rullaamisen välissä.

4.
Jaa täytettä pienellä lusikalla tasaisin välimatkoin pastalevylle. Voitele täytteen ympärys kanamuna-vesiseoksella, jotta taikinalevyt pysyvät yhdessä.

5.
Laita toinen samankokoinen ohut pastalevy täytteiden päälle ja painele levyt toisiinsa huolellisesti kiinni. Leikkaa raviolit taikinapyörällä.

6.
Laita valmiit raviolit pellille. Keitä niitä pienissä erissä runsaassa suolalla maustetussa vedessä noin kolme minuuttia tai kunnes ne ovat reunoilta al dente. Nosta valmiit raviolit reikäkauhalla vedestä ja valuta. Tarjoile heti.

Juustotäyte

Kurpitsa-pecorinoraviolit

(noin neljään annokseen)

noin puolen kilon myskikurpitsa

3 isoa valkosipulinkynttä

2 dl pecorinoa

100 g uunikylkeä

muutama siivu prosciuttoa

2–3 rkl ranskankermaa

ripaus muskottipähkinää

kuivattuja yrttejä (salviaa tai persiljaa)

kananmuna

oliiviöljyä

tuoreita yrttejä

sitruunanmehua

suolaa & pippuria

Tee yrttiöljy.
Aja reilu nippu erilaisia yrttejä, sitruunanmehu ja öljy tasaiseksi seokseksi.

Leikkaa
kurpitsa pituussuunnassa neljään osaan ja kaavi siemenet pois. Kaada päälle loraus öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda kurpitsaa ja valkosipuleita kuorineen uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeää.

Kaavi
kurpitsa kulhoon ja purista valkosipulit joukkoon. Lisää hieman oliiviöljyä ja aja tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon hienonnettu uunikylki, prosciutto, raastettu pecorino, kananmuna ja pari lusikallista ranskankermaa. Lisää muut mausteet.

Tarjoile
valmiit raviolit yrttiöljyn ja pecorinoraasteen kanssa.

Yrttitäyte

Ricotta-yrttiraviolit

(noin neljään annokseen)

1 dl paahdettuja pinjansiemeniä

250 g ricottajuustoa

2 dl parmesaania tai muuta voimakasta juustoa

1 valkosipulinkynsi

reilusti tuoreita yrttejä

kananmuna

muskottipähkinää raastettuna

suolaa & pippuria

Paahda
pinjansiemenet ja hienonna. Silppua valkosipuli, raasta juusto ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Anna
vetäytyä hetki. Tarjoile
paahdetun parsan ja sitruunavoin kanssa.

Taikinapohja

Pierogit

(noin 30 kappaletta)

5 dl vehnäjauhoja

1 dl smetanaa

1 kananmuna

1 tl suolaa

½ dl voita, huoneenlämpöisenä

(vettä)

Seuraa ohjeita alla olevan kuvasarjan mukaan.

1.
Sekoita vehnäjauhojen sekaan kananmuna, smetana ja suola. Nypi joukkoon pehmennyt voi. Lisää joukkoon tarpeen mukaan vettä, noin 1 ruokalusikallinen yleensä riittää.

2.
Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

3.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli se mahdollisimman ohueksi. Painele esimerkiksi isolla kupilla taikinasta ympyrän mallisia levyjä.

4.
Kauli vielä kerran ja nosta levylle noin teelusikallinen täytettä niin, ettei se kosketa reunoja. Paina reunat yhteen ja painele haarukalla kiinni.

5.
Keitä kiehuvassa vedessä noin 4–5 minuuttia, kunnes pierogit nousevat pintaan. Nosta reikäkauhalla lautaselle.

6.
Syö joko sellaisenaan tai paista pierogit vielä nopeasti pannulla voissa, jolloin niihin tulee rapea pinta. Tarjoile paahdetun sipulin, smetanan, ruohosipulia, hapankaalin, makkaran, suolakurkkujen tai voisulan kera.

Saksanpähkinä-sienitäyte

(noin 15 kappaletta)

200 g sieniä

80 g saksanpähkinöitä,

1 sipuli, pieneksi hakattuna

(pala leipää maidossa pehmenneenä tai vähän jauhoja ja vettä. Tällöin täyte on helpompi käsitellä täyttämisvaiheessa.)

tuoretta persiljaa

suolaa, pippuria

Pilko sienet
pieneksi silpuksi ja paista kuumalla pannulla kunnes neste irtoaa. Lisää voita ja pieneksi hakattu sipuli ja valkosipuli ja jatka paistamista muutama minuutti. Jauha saksanpähkinät tehosekoittimella rouheeksi, lisää sieniseoksen joukkoon. Jos koostumus on kovin irtonainen, lisää joukkoon liotettu leipä. Mausta persiljalla, suolalla ja pippurilla.

Sienilajikkaita
voi muunnella saatavuuden mukaan. Kuivatuista tateista ja kantarelleista saat ihanan aromin, vaikka käyttäisitkin pääasiassa herkkusieniä.

Pierogi ruski

(noin 15 kappaletta)

4 keitettyä perunaa

150 g cheddarjuustoa

persiljaa

suolaa, pippuria

Kuori perunat,
kuutioi ja keitä kypsiksi. Soseuta ja lisää sekaan raastettu juusto. Mausta tuoreella, hakatulla persiljalla ja suolalla ja pippurilla.

Hapankaali-pekonitäyte

(noin 15 kappaletta)

400 g hapankaalia

muutama viipale pekonia

1 sipuli

voita

suolaa

pippuria

Liota hapankaalia
kylmässä vedessä hetki. Silppua pekoni aivan pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla. Lisää sekaan pieneksi hakattu hapankaalia ja sipuli ja jatka paistamista kunnes sipuli on kypsä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jätä kommentti