REFRRER:path /

Kulttuurit kohtaavat Mahdollisuuksien torilla

Globaali toritapahtuma kerää eritaustaiset ihmiset yhteen Kajaanissa.

Lari Seppinen
Qasim Said kerää rahaa Somalian nälänhätää kärsivien lapsien tukemiseksi.

Lari Seppinen

Kansalaisjärjestöt kerääntyvät ensi viikolla Raatihuoneentorille esittelemään erilaisia kulttuurimuotoja.

Mukana ovat noin 30 paikallista järjestöä. Paikalla ovat muun muassa naisjärjestöt, ystävyysseurat sekä kehitysmaakauppa-, maahanmuuttaja- ja kyläyhdistykset.

Etnisten ruokien myyjät ovat torilla esittelemässä kulttuuriruokiaan.

Somalialaiset juuret omistava Qasim Said myy torilla maan perinneruokaa sambusaa. Rahat menevät nälänhätää kärsivien afrikkalaislapsien auttamiseksi.

– Jos siellä ei sada, siellä ei voi elää. Nurmikko ei kasva, eläimet kuolevat.

Kainuun Marttojen edustaja Maire Klemetti osallistuu kolmatta kertaa Mahdollisuuksien torille. Kainuun Martat ovat osallistuneet tapahtumaan jo vuosikymmenien ajan.

– Myös Kainuun Martat tekevät kansainvälistä kehitysyhteistyötä esimerkiksi Kamerunissa ja Etiopiassa. Siitä tiedetään vähän, mutta minun tehtäväni on tuoda sitä esiin.

Kainuun Nuotta ry organisoi tapahtumaa Kajaanissa.

Mahdollisuuksien torin teemana on Suomi100 – kansalaisjärjestöt rakentamassa Suomea. Tarkoituksena on ilmentää, että jokaisella on roolinsa osana yhteiskuntaa ja muistuttaa, että kaikki ihmiset ovat tärkeitä.

– Kainuu on monikulttuurista aluetta, jossa puhutaan yli 50 kieltä. Kohtaamiset ovat tärkeitä. Ne synnyttävät ymmärrystä ja luottamusta ihmisten välille, Kainuu Nuotta ry:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen kertoo.

Kehitysyhteistyön kattojärjestö ja asiantuntija Kepa järjestää Suomessa noin 20 Mahdollisuuksien toria vuodessa. Tavoitteena on kehittää paikallisten kiinnostusta globaaleihin kehityskysymyksiin.

– Eteläisimmät torit ovat Maarianhaminassa, pohjoisimmat Oulussa tai Rovaniemellä, Kepan koordinaattori Jaana Viirimäki kertoo.

Sää on merkittävä tekijä tapahtuman osallistujamäärän kannalta.

Viirimäen mukaan kävijämäärät koko maassa ovat vaihdelleet 23 000–40 000 välillä. Jos isot kaupungit pitävät välivuotta, niin määrä on usein pienempi.

Jätä kommentti

  • Tuoreimmat

    Ensin meni juna, sitten susi 3 minuuttia sitten | 0
    Kaupunki tukee amk:n opiskelijoita 27 minuuttia sitten | 0
    Prisma kipusi kärkeen 33 minuuttia sitten | 0