REFRRER:path /

Nälkämaan markkinoilla nyt juhlatunnelmaa

Tapahtuma jatkaa suosittuja Maalaismarkkinoita ja juhlistaa 100-vuotiasta Suomea sekä 120-vuotiasta Seppälää, joka on Kainuun vanhin ammatillinen oppilaitos.

Eila Kilpeläinen/Arkisto

Hannu Mustonen

Kainuun ammattiopisto järjestää syksyisen sadonkorjuujuhlan hengessä Nälkämaan markkinat tänään perjantaina ja huomenna lauantaina. Markkinapaikkana palvelee perinteikäs luonnonvara-alan yksikkö Seppälä.

Nälkämaan markkinat ovat käytännössä jatkoa muutaman vuoden tauolla olleille Maalaismarkkinoille, joiden kävijämäärä oli viimeisinä vuosina reilusti yli 10 000. Samalla tapahtuma juhlistaa 100-vuotiasta Suomea ja 120-vuotiasta Seppälää, joka on Kainuun vanhin ammatillinen oppilaitos. Koulu perustettiin jo vuonna 1897.

Seppälän koulun perustamiselle antoivat kimmokkeen 1800-luvun lopun katovuodet. Viljanviljelyn sijaan ryhdyttiin kehittämään karjataloutta, mihin tarvittiin maatalouskoulutusta. Talvisodassa koulu toimi esikuntana, joten sillä on ollut merkittävä rooli myös Suomen itsenäisyyden säilyttämisessä.

Markkinatapahtuma

juhliikin koulutuksen voittoa nälästä ja muistuttaa ruoantuotannon merkityksestä sekä maakunnan omasta tarjonnasta, minkä myötä paikalliset käsityö- ja elintarviketuottajat ovat esillä näyttävästi.

Erilaisia esittely- ja palvelupisteitä löytyy markkina-alueelta yli 30 ja luonnollisesti markkinahumuun mahtuu paljon oheisohjelmaa kaikenikäisille. Alueella on perinteisiä työnäytöksiä ja vanhoja koneita, mutta myös moderni maaseudun yrittäjyys esittäytyy. Niin ikään suomalaiset kotieläinrodut pääsevät esille.

Suomen ja Seppälän juhlavuodet näkyvät muun muassa siten, että Impilinnassa avataan Seppälän historiasta kertova Eljaksen jalanjäljillä -valokuvanäyttely. Samalla esitellään marraskuussa julkaistavaa Seppälän historiikkia.

Markkinatarjonta levittäytyvät laajasti Kirkkoahontien molemmin puoli, kun markkina-alue ulottuu Impilinnasta Seppälän ytimen kautta Heinisuontien päähän logistiikkakeskukselle.

Paikalliset pienyrittäjät myyvät tuotteitaan Seppälän puutarhalla ja sen läheisyydessä sekä Impilinnan piha-alueella. Järjestöt ja yhdistykset esittäytyvät verstaalla.

Eri alojen opiskelijat järjestävät toimintaa ja katsottavaa kaikenikäisille eri puolilla aluetta. Niin ikään Seppälän alueella toimivat yritykset Aisti ja Tunne Oy, Eläinsairaala Countrypolis ja Osuuskunta Impilinna esittelevät toimintaansa markkinoiden aikana.

Golfaajat Pertti Oja ja Mikko Heikkinen esittelevät lajia Impilinnan takana sijaitsevalla Seppälä Golf -kentällä.

Järjestelyistä markkinoilla vastaavat Kainuun ammattiopiston eri alojen opiskelijat, jotka esittelevät samalla omien ammattialojensa nykyaikaista osaamista. Markkinat tarjoavatkin mahdollisuuden tutustua Kajaanissa järjestettävään toisen asteen koulutukseen.

Opiskelijat vastaavat niin markkinoiden suunnittelusta ja valmistelusta kuin myynti- ja esittelypaikkojen varauksista ja markkina-alueen rakentamisesta.

Tapahtumassa opiskelijat huolehtivat muun muassa liikenteenohjauksesta, turvallisuudesta, kahvio- ja ruokailutoiminnasta, puhtaanapidosta, kuljetuksista, ensiavusta ja eri osastojen järjestelyistä aina markkinoiden purkamiseen saakka.

Mitä?

Markkinat

ja liikenne

Nälkämaan markkinat Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan yksikössä Seppälässä 15.–16. syyskuuta (Kirkkoahontie 115). Perjantaina kello 9–16 ja lauantaina kello 9–14.

Markkinoiden henkilöautoliikenne ohjataan Heinisuontien kautta ja pysäköintipaikat sijaitsevat Heinisuontien päässä olevan logistiikkahallin läheisyydessä.

Kirkkoahontieltä pääsee pyöräillen ja kävellen.

Markkinoiden aikana Kirkkoahontien nopeusrajoitus Seppälän kohdalla 40 km/h.

Liikenteenohjaajat huolehtivat liikenteen sujuvuudesta ja turvallisuudesta (esimerkiksi tienylityksissä) koko markkinatapahtuman ajan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti