REFRRER:path /

Vielä ehtii juhlia 100-vuotiasta

Suomen juhlavuoden viimeiset kaksi kuukautta ovat alkamassa. Loppuvuosi on sesonkia, johon mahtuu monta hauskaa ja vakavaa tapahtumaa.

Samuli Poutanen on Kalevalanmaa-baletin Väinämöinen.

Sari Miettunen

Helsinki

Kalevalaa baletissa

Kalevalanmaa-baletti on Kansallisoopperan ja -baletin yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden satsaus. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan, tanskalaisen Kenneth Greven teos on ”kiitosvirsi, ylistyslaulu ja tukkapölly Suomen kansalle”.

Baletti saa ensi-iltansa 3. marraskuuta, ja esitykset jatkuvat helmikuun alkuun. Halukkaat pääsevät ennen esitystä kierrokselle Oopperatalon uumeniin.

Avoimet ovet eduskunnassa


Peruskorjatussa eduskuntatalossa on 18.–19. marraskuuta avoimet ovet kello 11-16. Viimeiset vieraat otetaan sisään puoli tuntia ennen sulkemista.

Vieraat voivat osallistua kiertokävelyyn ja tutustua eduskunnan toimintaan henkilökunnan opastuksella. Luvassa myös ilmielävien kansanedustajien tapaamista ja kahvitarjoilu.

Suomirockin kuninkaalliset

Eläköön SuomiRock! -gaala palkitsee kotimaisen rockin parhaat Helsingin Tavastia-klubilla 9. marraskuuta. Sarjakuvataiteilija Juho Juntusen suunnittelemalla palkintopokaalilla palkitaan muun muassa vuoden artisti ja vuoden suomirock-teko.

Gaala huipentuu suomirockin elämäntyö-palkintoon.

Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Pate Mustajärvi, Pantse Syrjä, Maija Vilkkumaa ja Olli Herman.

Itsenäisyyden etkot

Itsenäisyyspäivän juhlinnan virallinen avaus pidetään 5. joulukuuta Helsingin Kauppatorilla kello 18 alkaen. Samaan aikaan käynnistyy koko Suomessa juhlaliputus ja sinivalkoinen juhlavalaisu.

Seuraavana päivänä eli itsenäisyyspäivänä kello 22 Suomen satavuotisuuden juhlailotulitus Helsingissä. Ilotulituksia myös muissa kaupungeissa.

Suomi-kiekkoa ulkosalla

Helsinki Ice Challenge juhlistaa 100-vuotiasta Suomea kahdella ulkoilmajääkiekko-ottelulla. Ne pelataan joulukuun alussa Helsingissä Kaisaniemen puistossa.

Helsingin Jokerit juhlistaa 50-vuotista taivaltaan ottelulla Pietarin SKA:ta vastaan 2. joulukuuta. Helsingin IFK:lle ottelu Oulun Kärppiä vastaan on seuran 120-vuotisjuhlaottelu, ja se pelataan 5. joulukuuta. Jääareenalla on mahdollisuus myös yleisöluisteluun.

Kainuu

Neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhla

Kainuun liitto järjestää kainuulaisten neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlan Kainuun ammattiopistolla Kajaanissa 30. marraskuuta.

Kaikki Kainuun neljäsluokkalaiset opettajineen kutsutaan mukaan ja juhlijoita on yhteensä noin 800.

Tilaisuus järjestetään samaan aikaan Helsingin kaupungin vastaavan juhlan kanssa.

Salissa otetaan videoyhteys Finlandia-talolle, missä itsenäisyysjuhlaa viettävät helsinkiläiset neljäsluokkalaiset. Heidän kanssaan lauletaan yhdessä Maamme -laulu.

Kainuugaala

Yksi Kainuun merkkitapahtuma on itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta kello 19 Kajaanihallissa järjestettävä suurkonserttiteos Kainuugaala.

Suurteoksen on säveltänyt kainuulaislähtöinen Satu Simola ja konsertissa esiintyy yhteensä 200 laulajaa, noin 50 henkilön orkesteri ja 201 tanssijaa.

Juhla on kaikille avoin.

Suomi Epictronica

Iida-Maria ja Ricardo Oikarisen tuottama Elektroninen sinfonia Ristijärven Studio Navetassa tarjoaa musiikillisesti ja visuaalisesti rikkaan tarinan 100-vuotiaasta Suomesta.

Epictronica on taidemuoto, jossa yhdistetään musiikkia, draamaa, tanssia, valo- ja videoinstallaatioita sekä muita ääni- ja aistiefektejä uudella tavalla.

Vuoden viimeisen päivän (31.12.) tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy.

100 salaisuutta

100 salaisuutta koostuu esitystaiteen työpajoista ja 1.12. Sotkamossa, Suomussalmella ja Puolangalla sekä Nilsiässä, Lapinlahdella, Valtimolla, Kaustisilla ja Kannuksessa järjestettävistä esityksistä.

Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti yläkouluikäiset nuorten ryhmät nuorisotiloilta, kouluista ja kansalaisopistoista.

Turku

Reformaatio 500 vuotta

Aikakone tempaisee Mikael Agricolan viidensadan vuoden päähän tulevaisuuteen Turun Logomossa. Yhtä matkaa -juhla 5. marraskuuta on reformaation 500-vuotisjuhlan päätilaisuus, ja siihen on vapaa pääsy. Paikat kannattaa kuitenkin varata etukäteen reformaatio2017-sivustolta.

Logomon lavalla nähdään muun muassa Puolalan ja Puolalanmäen koulujen kuorot, tanssiryhmä Xaris Finland, Mikaveli, Anna-Mari Kaskinen, Pekka Simojoki, Jaakko Löytty, Olivia Amupala ja Marzi Nyman.

Ikäihmisten muotokuvia

Vielä ehtii nähdä maata kiertävän näyttelyn ”Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017”. Näyttelyssä on vanhojen ihmisten muotokuvia, ja jokaisesta on mukana myös lapsuuskuva ja kohteelle merkityksellisen paikan tai esineen kuva.

Valokuvaaja Leena Louhivaaran kehittämä valokuvahanke toteutettiin Diakonissalaitoksen Kotikalliossa 2016. Näyttely on maksutta nähtävillä 2.-21. marraskuuta Turun kaupunginkirjastossa, josta se siirtyy vielä Tampereelle Pappilanpuiston palvelukeskukseen (24.11.–13.12.).

Tampere

Vapauden museo avautuu

Suomalaisen työväenliikkeen yhteisponnistus satavuotiaalle Suomelle on 27. marraskuuta aukeava Vapauden museo. Se avataan Työväenmuseo Werstaan yhteyteen.

Vapauden museo lupaa esitellä suomalaisen yhteiskunnan tarinan sisällissodasta sopimusyhteiskuntaan. Nykyisyyteen kuuluvat esimerkiksi sopiminen, turvaverkot, vapaa tiedonkulku ja liikkuminen sekä kaikille kuuluva koulutus.

Saunassa syntyneitä

Saksalainen mediataiteilija Alexander Lembke on kuvannut poikkitaiteelliseen valokuvanäyttelyynsä saunassa syntyneitä suomalaisia. Näyttelyssä esitellään heidän tarinansa ja synnyinsaunansa.

Lokakuussa avautunut näyttely on esillä 24. marraskuuta saakka Vooninkisalissa Väinö Linnan aukiolla. Samalla reissulla voi katsastaa kesällä avautuneen Muumimuseon, johon pääsee ilmaiseksi joka kuukauden viimeinen perjantai.

Oulu

Vuoden pääjuhla televisioidaan

Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla pidetään Ouluhallissa 2. joulukuuta. Yle televisioi juhlan suorana klo 19 alkaen. Tilaisuuteen ei ole myynnissä lippuja, vaan juhlaan kutsutaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tekijöitä eri puolilta Suomea.

Paikalla ovat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Illan isäntiä ovat pääministeri Juha Sipilä ja Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen.

Salaperäinen kulkue

Oulun keskustassa on luvassa 6. joulukuuta kiintoisa Ajankulkue. Kyseessä on näytelty Suomen 100-vuotishistoria, jonka sisältö julkaistaan vasta ennen tapahtumaa. Luvassa on ainakin Nokian tarinaa. Kulkue aloittaa kello 16 Kauppatorilta ja päättyy kaupungintalon pihaan.

Tanssiaisiin saa pukeutua

Suomi 100 v -konserttitanssiaiset pidetään Oulun yliopiston Saalastinsalissa 18. marraskuuta. Tanssiin voi yhdistää myös puffet-ruokailun.

Musiikista vastaavat puhallinorkesteri Viventi, Tervakaupungin Puhaltajat, ONMKY:n Puhallinyhtye Vaskiveikot Oulun yliopiston kamariorkesteri ja koottu Combo. Solisteina Jouni Kokkoniemi sekä Voice of Finlandista tutut Sini Mäki ja Juho Schroderus. Tuotot lapsiperheiden Hope -yhdistykselle.

Vaasa

Rautalankaa jääkäreistä

Kaikki tietävät jääkärit, mutta keitä he oikeastaan olivat? Jääkärit-näyttely kertoo jakautuneesta Suomesta, jossa valtaosa jääkäreistä taisteli valkoisen armeijan riveissä keväällä 1918. He olivat kouluttautuneet ja sotineet Saksan armeijassa ensimmäisessä maailmansodassa.

Näyttelyssä on Pohjanmaan museon esine-, tekstiili- ja arkistokokoelman esineitä, ja historia herätetään eloon mobiilisovelluksen avulla. Lokakuussa avautunut näyttely jatkuu toukokuulle asti, ja sen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kuopio

Paraatissa 24 koneen ylilento

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati kulkee tänä vuonna Kuopiossa. Paikalle ”mualiman napaan” odotetaan ennätysmäärää katsojia. Ilmavoimat tekee 24 hävittäjän ylilennon sään salliessa, ja koneilla saatetaan lentää myös yllätysnumero.

Aikakapseli torin alle

Savolaisten erikoinen hanke, Suomi 100 + 100 -aikakapseli, huipentuu 8. joulukuuta. Silloin nykyelämästä kertova, sinetöity kapseli sijoitetaan kauppakeskukseen torin alle. Suomalaiset saavat avata sen vuonna 2117 eli sadan vuoden päästä.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa kapselissa on kaksi kuutiota säilytystilaa ja kello, joka laskee avaamisvuoteen jäljellä olevaa aikaa.

Kapselin esikuvana on Oklahomassa Yhdysvalloissa vuonna 1913 kirkon lattian alle suljettu aikakapseli. Sen esineet herättivät suurta riemua avajaistilaisuudessa vuonna 2013.

Savonlinna

Tunnetut kohteet valaistaan

Valotaidekokonaisuus Luminous valaisee ikonisia kohteita itsenäisyyden juhlaviikolla.

Ketjun aloittaa 28. marraskuuta Savonlinnan Olavinlinna. Sitä seuraavat Tampereen Näsinneula (30.11.-1.12.), Oulun Kuusisaari (2.-3.12.), Kilpisjärven Saana-tunturi (4.-5.12.) ja Turun linna puistoineen (5.-6.12). Kokonaisuuden toteutuksesta ja tuotannosta vastaavat Valoparta Oy ja valotaiteilija Kari Kola.

Jätä kommentti