REFRRER:path /

1  300 pakettia pelastuu Anttilan konkurssipesästä

Tavarataloista voi noutaa valmiina luovutukseen ilmoitetut tuotteet.

Pekka Lassila
Osa Anttilan verkkokaupoista tuotteita tilanneista asiakkaista saa sittenkin pakettinsa konkurssista huolimatta. Tuotteita aletaan luovuttaa tavaratalojen auettua tiistaina.

STT, Antti Autio

Tavarataloyhtiö Anttilan konkurssipesä on päättänyt, että osa Anttila.com- ja Kodin1.com -verkkokaupoista tilatuista tavaroista voidaan luovuttaa asiakkaille. Luovutukset alkavat tiistaiaamuna Anttilan tavaratalojen auettua.

Luovutukset koskevat paketteja, joiden toimitustapana on nouto tavarataloista. Ehtona on myös, että asiakkaalle on ehtinyt lähteä sähköinen ilmoitus tuotteen saapumisesta valittuun tavarataloon.

Anttilan konkurssipesän pesänhoitaja Mikko Tiilikka kertoo, että tällaisia paketteja on noin 1 300.

– Tässä ovat kaikki paketit, mitkä ovat noutamatta noutopisteissä, Tiilikka sanoo.


Asiakas joutuu kuitenkin nuolemaan näppejään, ellei hän ole saanut Anttilan verkkokaupoista sähköistä ilmoitusta pakettien saapumisesta tavaratalon noutopisteeseen.

Tiilikan mukaan sellaisten tilattujen tuotteiden määrä, jotka eivät ole paketteina noutopisteissä, on suurempi kuin valmiina olevien pakettien määrä. Tilattujen määrää selvitellään kuitenkin edelleen.

Anttila asetettiin konkurssiin viime viikon tiistaina. Pesänhoitaja on konkurssin alkaessa katsonut, että ennen konkurssia tilattuja, tavarataloissa noutoa odottavia tuotteita ei ole voinut luovuttaa ennen kuin niiden luovutettavuus on huolellisesti selvitetty. Nyt selvitykset on tehty.

– Olen tehnyt päätöksen, että nämä tavarat voidaan luovuttaa. Asia on edelleen oikeudellisesti tulkinnanvarainen, se on huomioitava, mutta kuluttajamyönteisen lähtökohdan olen tässä ottanut, Tiilikka kertoo.

Konkurssilain mukaan konkurssipesään kuuluu lähtökohtaisesti kaikki omaisuus, joka konkurssiin asetetulla yhtiöllä on konkurssin alkaessa. Pääsäännöstä on kuitenkin säädetty poikkeus, että sivullisen omaisuus, joka voidaan erottaa velallisyhtiön omaisuudesta, ei kuulu konkurssipesään.

Anttilan tapauksessa on nyt tulkittu, että verkkokaupan paketit ovat tietyin edellytyksen juuri sellaista omaisuutta, joka ei kuulu konkurssipesään. Edellytyksenä on, että verkkokaupoista tilatut tavarat on erikseen merkitty asiakkaille kuuluviksi, ja että ne on siirretty ennen konkurssia tavarataloihin noudettaviksi. Niistä on myös lähtenyt asiakkaille ilmoitus.

Tiilikan mukaan Anttilan suurimmat velkojat ovat hyväksyneet menettelyn. Anttilan suurimpia velkojia ovat työeläkeyhtiö Varma, Nordea, Posti ja Kesko.

– Olen heille siitä päätösesityksen tehnyt. Sen mukaan mennään, Tiilikka sanoo.

Kuluttajien asema konkurssissa on heikko, sillä kovin pienille velkojille ei välttämättä jää mitään jaettavaa.

Suurta huomiota herättänyt konkurssi johti Anttilan verkkokauppojen sulkemiseen heti. Tavaratalot ovat kuitenkin edelleen auki.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti